Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нова метода оцінки збільшила кількість небезпечних для Землі астероідів

У світі науки 7087 переглядів

Опубліковано - 9.09.2009 20:54 | Всі новини | Версія для друку

Нова метода оцінки збільшила кількість  небезпечних для Землі астероідів
Нова метода оцінки збільшила кількість небезпечних для Землі астероідів
Число небезпечних для живих істот метеоритів, що пролітають в безпосередній близькості від Землі, виявилося в 10 разів більше, ніж вважалося до цих пір.

До такого висновку прийшли автори статті, опублікованою в журналі Journal of Geophysical Research-planets. Коротко про роботу пише портал Science News.

Учені працювали з даними про інфразвукові хвилі, що поступають з космосу, зібраними в період з 1960 по 1972 рік. Прилади для детекциі інфразвуку були сконструйовані фахівцями ВВС США для реєстрації ядерних випробувань. Проте за 13 років вони також уловили випромінювання, випущене 13 метеоритами, що пролітали крізь верхні шари атмосфери і згорали там.

Зіткнення із Землею найменшого з метеоритів викликало б вибух, потужність якого склала б 1700 тонн в тротиловому еквіваленті. Найкрупніший об'єкт спровокував би вибух потужністю біля однієї мегатонни в тротиловому еквіваленті.

Спираючись на дані спостережень, дослідники підрахували, що приблизно раз на рік в земну атмосферу потрапляє об'єкт, здатний викликати вибух потужністю 11-12 килотонн в тротиловому еквіваленті.

Раз в 15 років поряд із Землею пролітає метеорит, здатний провести такі ж руйнування, як бомба, що містить одну мегатонну тротилу. Для порівняння, потужність вибуху при падінні Тунгуського метеорита становила три-чотири мегатонни тротилу.

Багато фахівців вважають, що існуючі системи відстежування потенційно небезпечних для Землі космічних об'єктів недостатні для запобігання можливому зіткненню. У останні місяці крупні астероїди були помічені астрономами (причому часто любителями) вже після того, як вони наблизилися до Землі на небезпечну відстань.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.