Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фінансові індекси підкоряються законам фізики

У світі науки 6843 перегляди

Опубліковано - 10.09.2009 17:11 | Всі новини | Версія для друку

Фінансові індекси підкоряються законам фізики
Фінансові індекси підкоряються законам фізики
Група еконофізіков - учених, що використовують фізичні методи і прийоми для аналізу економічних даних, - опублікувала алгоритм, за допомогою якого можна передбачати дати падіння ринків.

Детально методологія викладена в препрінте статті, доступному на сайті arxiv.org.

У 2007 і 2008 роках дослідницький колектив з Китаю, Швейцарії і Бельгії передбачив дати різкого зниження двох китайських фондових індексів - Shanghai Composite і Shenzhen Stock Exchange Component (SSE Component). Попри те, що учені не зовсім точно вгадали терміни падіння, в обох випадках воно дійсно відбулося, причому різниця з передбаченою датою склала декілька днів.

У роботах, де автори називали терміни падіння індексів, не була детально викладена методологія прогнозу. Наголошувалося тільки, що поведінка індексів підкорялася функції, зростаючої швидше експоненти, що свідчить про наявність "міхура".

У своїй новій статті учені детально пояснили, як вони обчислюють термін падіння фондового індексу.
Алгоритм дослідників включає економічну теорію раціонального очікування і прогнозування міхурів, "стадну" поведінку інвесторів і трейдерів, а також закономірності статистичної фізики. Зокрема, автори використовують теорію про точки біфуркації - критичні стани системи, після проходження яких вона різко і необоротно міняє свої характеристики.

З роботи вчених витікає одне цікаве слідство: автори стверджують, що публікація їх прогнозів не спровокує передчасного колапсу ринку. Навіть у тому випадку, коли інвестори обізнані про існування "міхура" і знають дату, коли він лопне, вони продовжуватимуть вкладати засоби, щоб отримувати великі прибутки до найостаннішого моменту.

Останніми роками фізики і математики істотно розширили традиційні економічні методи аналізу ринку.

Вже на початку 1990-х років економісти усвідомили, що стандартні методи роботи не дозволяють адекватно передбачати розвиток ситуації на ринках. Виявилось, що, використання, наприклад, закономірностей теорії хаосу, дозволяє отримувати набагато кращі результати.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.