Аратта - На головну

21 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні Марс буде найближче до Землі

У світі науки 12783 перегляди

Опубліковано - 27.01.2010 13:48 | Всі новини | Версія для друку

Сьогодні Марс буде  найближче до Землі
Сьогодні Марс буде найближче до Землі
Марс підійде в середу, 27 січня, до Землі на найкоротшу відстань за два з лишком роки - 99 мільйонів кілометрів.

Це приблизно дві третини відстані від Землі до Сонця, - і буде видно на небі яскравіше інших планет перед тим, як у п'ятницю, 29 січня, відбудеться протистояння Землі та Марса

Про це повідомляє сайт Астронет.

Марс на небі на цьому тижні можна побачити в сузір'ї Раку - між сузір'ями Близнюків і Лева.

Протистояння розпочнеться о 21:00 п'ятниці (за Києвом). Сонце, Земля і Марс будуть перебувати на одній лінії. В цей час умови для спостереження за "червоною планетою" будуть кращими в 2010 році.

Нагадаємо, "Найбільше" протистояння Марса сталося 27 серпня 2003 року, коли відстань між планетами досягала 55,7 мільйона кілометрів - мінімуму за всю історію астрономічних спостережень. Наступне велике протистояння очікується в 2018 році.

Марс і Земля, рухаючись по своїх орбітах, періодично зближуються один з одним. Якщо б ці орбіти були ідеально круглими і лежали в одній площині, зближення завжди були однаковими. Але земна орбіта дещо відрізняється від кола, а орбіта Марса помітно витягнута. Час між протистояннями - трохи більше двох років, і за цей період Земля робить два з гаком обороту, а Марс - трохи більше одного. Тому кожен раз планети зустрічаються в різних точках своїх орбіт, наближаючись один до одного на різну відстань.

Приблизно кожні 15-17 років Земля і Марс проходять повз один одного на відстані менше 60 мільйонів кілометрів, і ці зустрічі називаються "великими протистояннями". Такі протистояння відбуваються влітку, і чим ближче їх дата до 28 серпня - день, коли Земля проходить найближче до перигелії орбіти Марса, тим цінніше це астрономічна подія для вчених.

Під час самого знаменитого великого протистояння у вересні 1877 американський астроном Асаф Холл відкрив супутники Марса - Фобос і Деймос, а італієць Джованні Скіапареллі - знамениті марсіанські канали, лінії, що з'єднують темні плями на поверхні планети.

Відкриття каналів посилило дискусії на тему наявності на Марсі розумного життя, а письменника Герберта Уеллса надихнуло на роман Війна світів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.