Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Солодка газована вода сприяє розвитку раку підшлункової залози

Охорона здоров`я 12286 переглядів

Опубліковано - 9.02.2010 05:19 | Всі новини | Версія для друку

Поспішаєте на кладовище? - Скуштуйте газований букет з E951, E338 та E211!
Поспішаєте на кладовище? - Скуштуйте газований букет з E951, E338 та E211!
Американські вчені виявили, що вживання двох і більше склянок солодких газованих напоїв на тиждень підвищує ризик розвитку раку підшлункової залози майже вдвічі.

Дослідники з Міннесотського університету проаналізували дані 60 524 чоловік, отримані в ході 14-річного Сінгапурсько-Китайського дослідження (Singapore Chinese Health Study). За ці роки рак підшлункової залози розвинувся у 140 учасників дослідження, повідомляє EurekAlert!.

Виявилося, що у добровольців, які споживали два і більше (в середньому п'ять) порцій солодкої газованої води на тиждень, ризик розвитку цього виду раку на 87 відсотків вище, ніж в інших. При цьому зв'язок між споживанням фруктового соку і раком підшлункової залози виявити не вдалося, нагадує МедПортал.

За словами керівника дослідження - доцента Марка Перейри (Mark Pereira), така дія газованої води може бути пов'язана з високим вмістом цукру, що стимулює вироблення в острівцях підшлункової залози інсуліну, який, у свою чергу, сприяє розвитку ракових клітин. Крім того, виявлена закономірність може бути наслідком того, що любителі солодких газованих напоїв менш схильні до здорового способу життя.

Результати дослідження опубліковані в журналі Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Нагадаємо, що попередні дослідження довели негативний вплив на імунну та ендокринну систему організму людини харчові добавки, що використовуються у виробництві солодких газованих напоїв, а саме - бензоат натрію (E211), який є активним компонентом консервантів, що використовуються в більшості газованих напоїв (зокрема в Fanta, Pepsi, Sprite тощо), деактивує частини ДНК. Це може призводити до цирозу печінки і дегенеративних захворювань - наприклад, хвороби Паркінсона.

Шкоди також задають - замінник цукру аспартам (E951) - пригнічує нервову систему та порушує гормональний баланс; регулятор кислотності ортофосфорна кислота (E338), яка вимиває з організму кальцій і сприяє утворенню каменів в нирках.

Між іншим, в промисловості ортофосфорна кислота використовується для зняття іржавчини з металевих поверхонь, та у вигляді флюсу для паяльних робіт. За допомогою газованих напоїв, що містять велику кількість E338 (типу "Спрайт") очищають чайники від кальцієвого накипу.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.