Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Лікарі не рекомендують «Лікарську»

Охорона здоров`я 11531 перегляд

Опубліковано - 11.03.2010 01:03 | Всі новини | Версія для друку

Лікарі не рекомендують «Лікарську»
Лікарі не рекомендують «Лікарську»
Молочні сосиски, варено- та сирокопчені делікатеси, сервелат і навіть знаменита “Лікарська” ковбаса - все це продукти, виготовлені з переробленого м’яса з доданням харчових добавок і консервантів. Саме до них сучасна медицина висуває серйозні претензії.

Пристрасть до червоного м'яса, особливо жирних сортів, незмінно призводить до розвитку хвороб серцево-судинної системи, підвищення рівня холестерину, ризику виникнення атеросклерозу, гіпертонічної хвороби і, як наслідок, тромбозів і інфарктів, повідомляє Infox.ru.

Спираючись на дані останнього дослідження, учені з Гарварда говорять про потенційну небезпеку зловживання продуктами з переробленого м'яса. Зокрема, фахівці прогнозують любителям сосисок і ковбас такі недуги, як діабет і «класичні» хвороби серця.

Доповідь на цю тему була представлена на щорічній конференції Американської асоціації кардіологів в Сан-Франциско. Провідний автор дослідження, науковий співробітник Гарвардської школи громадського здоров'я доктор Ейріні Рената Міча стверджує: «Хот-доги, гамбургери, бекон, ковбаса - вживання всіх цих продуктів частіше ніж раз на тиждень буде пов'язано з ризиком виникнення діабету, інфаркту».

Група доктора Міча вивчала результати 20 різних досліджень, у яких було задіяно в цілому 1,2 мільйона чоловік. Серед них було виявлено майже 24 тисячі пацієнтів з встановленим в минулому діагнозом "ішемічна хвороба серця", 2280 чоловік раніше перенесли інсульт, а майже 11 тисяч опинилися діабетиками. Детальне вивчення звичних раціонів харчування цих людей дозволило лікарям з Гарварду зробити висновок про прямий зв'язок між вживанням продуктів з обробленого м'яса та захворюваності на діабет та ішемічну хвороба серця.

Так, вчені розрахували, що кожні 50 грамів ковбаси в день підвищують підсумкову ймовірність отримати хвороба серця на 42%, діабет - на 19%. Що стосується інсульту, безпосереднього зв'язку між вживанням сосисок і появою хвороби фахівці не знайшли.

Доктор Ейріні Рената Міча продовжує: «Ми побачили, що в середньому кількість поживних речовин, білків, жирів і вуглеводів в ідентичних порціях червоного м'яса і, наприклад, сосисок, фактично однакова. Однакові і концентрації шкідливих насичених жирів і холестерину. Однак у продуктах з переробленого м'яса міститься в середньому на 300% більше солей натрію, а також нітратів та інших консервантів».

Таким чином, фахівці зробили висновок, що саме побічні речовини, переважно всілякі солі, а зовсім не жири обумовлюють розвиток таких захворювань, як діабет.

«Цільне червоне м'ясо ніяк не можна назвати дієтичним продуктом. Зловживання стейками неодмінно позначиться на стані судин і серця. Однак такі продукти, як ковбаси й сосиски, що підвищують ризик тих самих хвороб, тим не менше, мають інший механізм впливу на організм людини», - говорить Ейріні Рената Міча.

Нагадаємо, раніше американські вчені доводили зв'язок між регулярним вживанням у їжу цілісного і переробленого м'яса і виникненням різних онкологічних захворювань. Мова йшла про рак легені, стравоходу, шлунка, прямої кишки і простати.

Коли лікарі поставили екс-президенту США Біллу Клінтону діагноз ІХС і рекомендували операцію аорто-коронарного шунтування, Клінтон привселюдно зізнався, що все своє життя практично безконтрольно зловживав фастфудом. Перевагу Білл завжди віддавав бургерам і хот-догам.
З чого насправді сьогодні виготовляють “Лікарську” - державна таємниця
З чого насправді сьогодні виготовляють “Лікарську” - державна таємниця
Довідково

У складі фаршу для виготовлення дієтичної вареної ковбаси “Лікарська” за ГОСТом 23670-79 міститься: яловичина жилована вищого гатунку - 25%; свинина жилована напівжирна - 70%; яйця курячі або меланж - 3%; молоко коров'яче сухе незбиране або знежирене - 2%; прянощі та інші матеріали, в грамах на 100 кг несолоної сировини: сіль кухонна харчова - 2090; нітрит натрію - 7,1; цукор-пісок або глюкоза - 200; мускатний горіх або мелений кардамон - 50.

Почали виробляти цю ковбасу в 1936 році, розробляв рецептуру ковбаси і технологію її виготовлення ВНДІ м'ясної промисловості, а вперше здійснив виробництво Московський м'ясопереробний комбінат ім. А.І.Мікояна. Ковбаса призначалася як дієтичного (лікувального) харчування хворим з соматичними ознаками наслідків перенесеного тривалого голодування або, як тоді написали, «... хворим, які мають підірване здоров'я в результаті громадянської війни і царського деспотизму».

Нещодавно один з м`ясокомбінатів спробував виробляти “Лікарську” ковбасу за оригінальним рецептом, регламентованим держстандартом радянського зразка. Як і очікувалося, вартість продукту, з урахуванням витрат на виробництво і вартості інгридієнтів, сягнула далеко за відомі "два-двадцять" за кілограм, наблизившись до "двісті двадцять". З чого насправді виготовляють подібну варену ковбасу, яку пропонують сучасні магазини, можна лише здогадуватися - адже її вартість значно нижча за вартість м`яса, яке нібито там має бути.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.