Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Знайдено Місяцехід-2, який зник 37 років тому

У світі науки 7794 перегляди

Опубліковано - 17.03.2010 14:04 | Всі новини | Версія для друку

Знайдено Місяцехід-2, який зник 37 років тому
Знайдено Місяцехід-2, який зник 37 років тому
Канадський вчений виявив на знімках Місяця радянський апарат Місяцехід-2, місцезнаходження якого на супутнику Землі не вдавалося встановити впродовж 37 років.

Про це повідомляє сайт Університету Західного Онтаріо. Професор Філ Стоок, що працює в цій установі, вивчив нові знімки Місяця, зроблені NASA, і карти з опублікованого ним у 2007 році довідника Міжнародний атлас досліджень Місяця. У результаті він виявив точне місце розташування доставленого на супутник Землі в 1973 році радянського місяцеходу Місяцехід-2 і його 37-кілометровий слід.

Стоок, як і багато вчених в усьому світі, відразу після публікації нових знімків NASA почав пошук слідів місяцеходу. Він зумів знайти знімок з апаратом серед тисяч нових фотографій поверхні супутника Землі.

"Нарешті ми побачили сліди місяцеходу, і тепер, знаючи історію його місії, ми можемо скласти детальне уявлення про його діяльність на Місяці. Тепер ми бачимо, де він вимірював магнітне поле, рухаючись назад і вперед по одному і тому ж шляху, щоб зібрати більше інформації", - заявив Стоок, додавши, що місяцехід випадково заїхав в маленький кратер і набрав ґрунту в свій радіатор, що викликало перегрів і стало причиною припинення роботи місяцеходу.

Сток також заявив, що його відкриття свідчить про необхідність внести зміни в опубліковані раніше російські карти.

Наступним проектом вченого має стати складання атласу з географії Марсу і його супутників.

Місяцехід-2 було доставлено на Місяць 16 січня 1973 року автоматичною станцією Місяць-21. Ця космічна експедиція була однією з найбільш вдалих в Місячній програмі СРСР.

Місяцехід-2 за 4 місяці роботи на Місяці пройшов шлях у 37 кілометрів, передав на Землю 86 панорам і понад 80 тисяч знімків місячної поверхні. Це було значно більше того обсягу роботи, яку за 2,5 року до нього, в 1970 році, зробив перший самохідний апарат Місяцехід-1. Офіційно робота була припинена 4 червня 1973 року.

Нагадаємо, 2 березня New Scientist з посиланням на NASA повідомив, що марсоходу Spirit, який застряг в піщаній пастці в квітні 2009 року, все-таки вдалося зрушити з місця на 34 сантиметри.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.