Короткі характеристики соціотипів.

Сенсорно-етичний інтроверт

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=12

Сенсорно-етичний інтроверт (Дюма, ISFP, Художник)

А.
Комфорт і дискомфорт, здоров'я і недуги, щастя і нещастя, життя та смерть — ось координати його системи цінностей. Любить розмірковувати про те, в яких умовах має проходити життя людини, щоб їй було приємно й затишно. Цінує життя в усіх його проявах. Любить утіхи і вміє їх давати. У коханні — художник.

Приязний. Майже завжди однаково теплий, уважний, усміхнений. Уміє запам'ятовувати та відтворювати пережиті у свій час емоції. Його сильна риса — уміння піднімати настрій іншим людям. Залюбки веселить їх жартами та анекдотами, тому часто стає душею компаній.

Зусиль над собою намагається не робити. Примушує себе дуже рідко, оскільки знає, що позитивного результату це, як правило, не дає. Звичайно не лізе в лідери, не прагне стати "володарем життя", віддаючи перевагу ролі його художника. Йому обтяжливо жити за жорстким планом, щодня щось виконувати (наприклад — скласти собі розпорядок дня). Спокійно пливе за течією, чекаючи, що життя саме підкаже йому, куди прямувати.

Б. Поривчасті та імпульсивні, вони люблять гостроту відчуттів поточного моменту, а не віддаленої перспективи. Тому не відкладають задоволень на пізніше і не чекають, адже чекати — це значить спостерігати згасання і загибель власних імпульсів, а для них внутрішній імпульс — основа життя. Треба відмовитись від уявлення про них, як про захоплених плануванням і дуже обов’язкових людей, схильних до підготовки та репетицій. Насправді перспективні цілі не мають для них великого значення. Їм властива, так би мовити, “виконавська точність”, яка зближує їх зі світом реальних речей, і потяг до барв, ліній, форм, тіней через відчуття і сприймання навколишньої гармонії. Відчуття у них загострені в порівнянні з представниками інших типів. Їх мало цікавлять абстракті речі — вони люблять тримати руку на пульсі життя. Відчувати цей пульс допомагають очі, вуха, пальці.

ISFP припуститься важкої помилки, якщо обере спеціальність, пов’язану з виконанням заструктурованих і розмірених стандартних операцій. Для того, щоб бути щасливим і продуктивно працювати, вони мають бути вільними у виборі дій та робочих операцій. Багато хто з них може відчувати інстинктивний потяг до природи. Деякі знаходять спільну мову з тваринами, легко налагоджують відносини з маленькими дітьми, яких інші вважають відлюдкуватими.

Звичайно вони оптимістично настроєні і веселі; при цьому намагаються уникати різного роду обов’язків і обіцянок, заборон та обмежень; люблять свободу і шукають збудження, уникаючи нудьги в своєму потягу до нових відчуттів і випадкових радощів.

В. Люди цього типу відіграють не останню роль в трудовому колективі, але вони рідко висуваються на керівні пости і почуваються значно спокійніше там, де можуть комусь допомагати, залишаючись при цьому в тіні. Вони володіють рідкісним талантом спілкування з рослинним, тваринним світом — і іншими людьми. Живи сам і дай жити іншим — ось їхній основний принцип.

Вони здебільшого поступливі, добродушні і скромні, невимушені у спілкуванні, досить легко приноровлюються до будь-якої ситуації, не прагнуть до впливу на людей. Вони не поспішають приймати остаточні рішення, міркуючи приблизно так: “Якщо ми почекаємо ще трохи, чи не зміниться ситуація?”.

Вони впевнені, що люди працюють краще і ефективніше, коли зі сторони отримують більше підтримки та схвалення, ніж критики. Їм буває важко утримувати дистанцію між собою і тими, хто займає нижче положення, і цією їхньою слабістю нерідко зловживають. Всім, хто любить робити справи на свій лад, приємно і зручно працювати з начальником цього типу. Підтримка, яку надає ISFP, нерідко виражається безсловесно — в несподіваному подарунку чи якійсь іншій дії. Букет квітів, відгул чи яка-небудь несподівана почесть, виявлена підлеглому — ось основні знаки схвалення з боку ISFP.

Вони вважають, що найкраще працює той колектив, в якому панує затишна емоційна атмосфера. Тому вони всі сили спрямовують на те, щоб їхнє оточення складалося з людей, з якими приємно мати справу, вважаючи, що все інше додасться. Вони спокійно ставляться до відхилень від розпорядку і ніколи не відмовляються випити зі співробітниками чашечку кави та вислухати розповідь про чиїсь проблеми. Треба сказати, що тільки вони вміють так самовіддано допомагати іншим, вникати в поточну ситуацію і залагоджувати її всім на втіху. ISFP приносять користь тихо і постійно, їм добре відомі найкоротші маршрути в нескінченному бюрократичному океані.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.