Короткі характеристики соціотипів.

Інтуїтивно-етичний інтроверт

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=18

Інтуїтивно-етичний інтроверт (Єсенін, INFP, Лірик)

А.
Замріяний романтик, людина швидше розмірковування, ніж дії. Часто мріє про щось далеке і нездійсненне. Його особисті речі нерідко перебувають в романтичному безладді. Звичайно буває привабливим і чарівним, у разі потреби — пристрасним і красномовним. На людях завжди м'який, не дозволяє собі ніякої брутальності чи нечемності, любить демонструвати галантні манери, витончені пози, вишукані інтонації, уміння вдягатися охайно й елегантно.

Скромний, часом сором'язливий. Тяжіє до кола друзів та близьких. Привітний, лагідний, поступливий. Тримається осібно, але радіє, коли його хтось "знайде". Цікавиться всім незвичайним, оригінальним, має схильність до милих теревень про цікаві дрібниці. Його увагу часом важко зосередити на головному.

Мистецтво любить більше, ніж науку. Любить обурюватися, якщо впевнений у власній правоті. У своєму колі часто блазнює, створює незвичайні ситуації. Вдається до свого тонкого почуття гумору, аби звеселити, розбуркати людей.

Б. Спокійні, інколи сором’язливі люди. “Ідеаліст”, “романтик” — ось слова, що описують людей цього типу. Щось трагічне присутнє в їхній долі, але навколишні рідко це помічають. Їм властива певна подвійність натури — вони прагнуть добра, але не втрачають з поля зору все темне і зле. Володіють даром символізму і часто виражаються лірично. Іноді дозволяють собі неуважність до логіки, можуть виявляти невиправдану безтурботність в діловій сфері, оскільки із-за свого імпресіоністського підходу до реальності нехтують необхідними деталями. Гіпотези їх не цікавлять. Добре розуміють людей та їхні бажання. Вони дуже чутливі і чуйні. Нерідко, почувши заклики на допомогу, кидаються вперед, не зупиняючись перед жертвами.

В. Якщо вони займають керівні посади, то сфера їхньої діяльності скоріше стосується людських відносин. Люблять надихати інших на великі справи, зате щоденні дрібниці здатні отруїти їм життя і привести до поразки. Щоб приховати свою вроджену доброту, можуть поводитись демонстративно різко і грубо, можуть зайняти безкомпромісну позицію тільки для того, щоб продемонструвати характер. Іноді їм властивий комплекс мучеництва.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.