У Білорусі закрили сайт недержавного інтернет-видання

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.07.2010 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10713

Белтелеком без пояснення причин відключив сайт недержавної газети “Вітебський кур’єр”. Видання називають першою жертвою гучного указу “Про національний сегмент мережі Інтернет”.

Білоруси відчули новий закон про Інтернет

У вівторок, 6 липня, сайт “Вітебського кур'єра” став недоступний. У Белтелекомі повідомили, що сайт закрито "відповідно до вимог листа, що надійшов в компанію". Подробиць співробітникам видання з'ясувати не вдалося.

Засновник ВК Олька Карач впевнена, що розгром газети - це початок процесу, коли білоруська влада доб'є всі залишки непідконтрольних держструктурам видань. Про більш жорстку інтернет-цензуру в країні говорять і правозахисники.

Ці припущення небезпідставні. У лютому цього року президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ “Про національний сегмент мережі Інтернет”. Згідно з документом всі сайти, діяльність яких спрямована на висвітлення ситуації в країні, повинні були до 1 липня пройти держреєстрацію. Крім того, користуватися послугами інтернет-кафе або Wi-Fi, згідно з документом, можна тільки після пред'явлення паспорта. Для контролю над інтернет-простором Білорусі був створений Оперативно-аналітичний центр.

“Вітебський кур'єр” встановлену указом процедуру реєстрації не проходив, що могло дати владі формальний привід для закриття сайту. "Ми не подавали заявку на реєстрацію з ідеологічних причин. Ми вважаємо це спробою ще більше посилити цензуру ЗМІ", - стверджує Карач. Газету “Вітебський кур'єр” влада вже закривала у 2006 році.

Шеф-редактор газети “Народна воля” Світлана Калінкіна заявила Коммерсанту, що глобальна атака на недержавні ЗМІ розпочнеться вже до осені, ближче до президентських виборів. Вона нагадала, що білоруська влада боролася з опозиційними сайтами і до виникнення указу президента. "Під час президентських виборів 2006 року та парламентських 2008 року на сайти були спрямовані ddos-атаки і вони не працювали цілодобово", - розповіла вона.

Зазначимо, Кабінет міністрів України наприкінці червня запропонував парламенту внести до Кодексу про адміністративні правопорушення штраф для інформагентств без держреєстрації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.