Дошлюбне утримання сприяє стабільному шлюбу і більшому задоволенню від інтимного життя

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.01.2011 05:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12697

Одна пара чекає, поки відносини дозріють, і лише потім дозволяє собі секс. Інша, - і сьогодні це буває значно частіше, - перш за все досліджує свою сексуальну сумісність і лише потім будує довгострокові плани. А чи є зв’язок між цими стратегіями і якістю наступних подружніх відносин?

Ті, хто чекає, вчаться краще розуміти один одного і ефективніше виражати себе, а це, у свою чергу, стає базою для стабільних, довірчих відносин у майбутньому шлюбі

Дослідження, опубліковане в американському Journal of Family Psychology (Журнал сімейної психології) відповідає на це питання ствердно, пише “Наука і життя”.

У дослідженні - онлайн-оцінці якості своїх відносин - брали участь 2035 одружених добровольців, а результатом стала велика база даних, якою дослідники скористалися, щоб створити демографічну картину одруженим особам американського населення. Добровольці відповідали на питання: «Коли у ваших стосунках з'явився секс?»

Статистична обробка результатів показала, що, в порівнянні з парами, які починали сексуальне життя на ранніх етапах розвитку відносин, пари, які дотягли в цьому питанні до весілля, отримали ряд переваг.

Вони на 22% частіше оцінювали свої відносини як стабільні, на 20% - як приносять задоволення, на 15% частіше відзначали високу якість сексуального життя і на 12% - вміння спілкуватися один з одним.

Серед тих, хто опинився між цими полюсами (початок сексуальних відносин не на самому ранньому етапі, але до шлюбу), переваги розподілилися відповідно: їх показники вище, ніж у «квапливих», але вдвічі нижче, ніж у «терплячих».

Автор дослідження, Дін Базбі, професор з університету Брайама Янга, припускає, що причина більш високої якості подружнього сексу у «терплячих» - тобто у тих пар, які чекали весілля, - полягає в навичках спілкування: у вмінні відкрито розмовляти один з одним на всі теми, яке встигає сформуватися в період дошлюбного утримання.

У рішенні пари відкласти секс до укладення шлюбу часто велику роль відіграє релігія, проте дослідження американських психологів застосувало спеціальні кроки, щоб виключити вплив цього чинника на оцінку людьми якості свого подружнього життя.

«Безвідносно до релігійної приналежності, ті, хто чекає, вчаться краще розуміти один одного і ефективніше виражати себе, а це, у свою чергу, стає базою для стабільних, довірчих відносин», - говорить Базбі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.