Міжнародний день рідної мови

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 21.02.2006 16:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13

Сьогодні, 21 лютого в світі відзначається Міжнародний день рідної мови, який був проголошений у листопаді 1999 року на генеральній конференції ЮНЕСКО.

Вперше Міжнародний день рідної мови святкувався 21 лютого 2000 року у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, вдруге, в 2001 році – в Афінах.

В цьогорічному посланні генеральний директор ЮНЕСКО Кончіро Мацуура закликає всіх головних рушіїв світу в сфері політики, економіки та громадянського суспільства до того, щоб мови та їхні різновиди належним чином цінувалася і застосовуватися, особливо в кіберпросторі, а також отримували найвищій ступінь сприяння, як для вирішення ключової проблеми, що поставлена на карту.

Первинна мова або мова наших предків є інтегральною частиною етнічного і національного походження людини. Тому дискримінація мови – це те ж саме, що і дискримінайція за національною ознакою. Найголовніше, що відрізняє нас від інших – це мова.

Заснування Дня рідної мови має велике значення. За оцінками фахівців, із 6000 мов, які нині існують, більшість знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Привертання уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

За даними Всеукраїнського перепису населення станом на 2001 рік кількість населення України становила 48 млн. 457 тис. осіб. Українську мову вважали рідною 67,5% населення України. Російську мову визначили як рідну 29,6% населення. Частка "інших мов", які були вказані як "рідна", становила 2,9%.

Сьогодні, в день рідної мови, товариство „Просвіта” проводить круглий стіл „Українська мова – сучасний стан та перспективи розвитку”. А ще, враховуючи нинішню передвиборчу обстановку, мала відбутися політична акція – партії та громадські організації національно-демократичного спрямування (Просвіта, СОУ, УРП „Собор” НРУ, Український Севастопіль, Українське Козацтво (МАК,СІЧ) повідомили про свій намір пікетувати блок „Не так!” (вул. І. Франка, 18), який зі своїх кон'юктурних міркувань порушує питання другої державної мови в Україні.

Цікаво, що вулиця, на якій знаходиться офіс цього антиукраїнського блока, носить назву великого українського письменника і поета Івана Франка, твори якого були досліджені деякими лінгвістами на предмет лексикології, в результаті чого встановлено, що цей автор мав найбільший в світі лексичний запас – 27 тис. слів. Для порівняння, словниковий запас Тараса Шевченка складав близько 20 тисяч слів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.