Сьогодні - Міжнародний день рідної мови

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.02.2011 10:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13213

Міжнародний день рідної мови відзначається за ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року. Його мета - привернути увагу до підтримки мовного й культурного розмаїття.

За результатами Всеукраїнського перепису 2001 року, українську мову вважають за рідну 67,5 % населення України, що на 2,8 % більше, ніж за даними Всеукраїнського перепису населення 1989 року. 29,6 % населення визначили за рідну російську мову.

ЮНЕСКО тлумачить поняття «мова» не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираз культурної ідентичності, повідомляє УНІАН.

Рідна мова — мова, яку людина вивчила найперше. Вивчення мови відбувається у дитинстві у природний спосіб в умовах опіки над малим дитям. Як правило — це родинні умови, так розкриває термін рідна мова Вікіпедія.

«Мова — втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови», - так писав про мову український поет Максим Тадейович Рильський.

Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, стверджують дослідники ЮНЕСКО, але половині усіх мов загрожує зникнення.

За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська.

Разом зі зникненням мови, зазначають дослідники, втрачається й культурне надбання: забуваються поетичні твори, легенди, приказки та жарти. Серед причин зникнення мов експерти ЮНЕСКО називають війни, депортації, міграцію, а також мовне змішання. Крім того, сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, наприклад, англійської.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови сьогодні у Львові понад 50 письменників з різних міст України проведуть всеукраїнський письменницький марафон «Рідною мовою».

«Ви самі прекрасно бачите, що коїться з державною мовою в нашій країні. У ситуації крайньої наруги над святими для кожного з нас речами ми не можемо мовчати. Тому ми влаштовуємо у Львові всеукраїнський письменницький марафон «Рідною мовою», — йдеться в заяві письменників.

У заході візьмуть участь понад 50 громадських діячів, поетів з різних міст України, серед яких Роман Іваничук, Василь Герасим'юк, Ігор Калинець, Мар'яна Савка, Маріанна Кіяновська, Галина Вдовиченко, Людмила Таран, Дмитро та Віталій Капранови, Ніна Бічуя, Андрій Содомора, Грицько Семенчук, Галина Павлишин та інші.

21-го лютого з 15-ї до 21-ї години у Великій сесійній залі львівської Ратуші — цілком пристосованій для такої акції — відбудуться читання із прямою радіотрансляцією на площу Ринок.

Львівські літератори закликають приєднатися до їхнього марафону усіх вітчизняних письменників.

«Хто зможе прибути, а не матиме можливості того ж вечора від'їхати і потребуватиме ночівлі, пишіть, ми щось придумаємо і переночуємо. А також зголошуйтеся, кого треба зустріти, і оскільки зима і холод — то ми знайдемо місце, де напоїмо вас гарячим чаєм», — запевнили організатори акції.

Активісти марафону зауважили, що до їхнього дійства не причетна жодна партія та немає ніяких спонсорів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.