Нудьга призводить до флірту чоловіків на роботі і руйнує сім`ї

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.07.2011 01:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14639

Чоловіки фліртують на роботі від нудьги - встановили британські дослідники. В свою чергу канадські науковці з`ясували, що через нудьгу, але вже вдома, найчастiше розпадаються шлюби.

Спіробітники Університету Суррея провели дослідження, під час якого встановили, що, на відміну від жінок, чоловіки фліртують на роботі через те, що не задоволені дорученими завданнями.

В експерименті взяла 201 особа віком від 21 до 68 років, яким задавали питання, чи фліртували вони коли-небудь на роботі. Учасникам тесту пропонувалися й інші питання. З'ясувалося, що жінки, котрі фліртували зі своїми колегами, були задоволені своєю посадою, як і ті, що підтримували дружні стосунки з представниками протилежної статі.

Результати дослідження підтвердили існування тісного зв'язку між незадоволеністю чоловіком дорученими йому завданням або тим, що його робота викликає у нього нудьгу, й бажанням пофліртувати зі співробітницями.

"Попередні дослідження показали, що люди фліртують з різних причин, - через підвищення власної самооцінки, веселощі і романтику. Якщо люди відчувають себе незадоволеними на своїй посаді, то вони можуть вдатися до флірту, щоб хоч якось розважитися і знизити вплив негативного відношення до своєї роботи. Хоча флірт може мати переваги, надмірне загравання на роботі може бути ознакою того, що ви незадоволені вашою роботою або вам просто нудно. Ці висновки суперечать популярним раніше твердженням, що флірт на роботі може свідчити про задоволення працівників від роботи або спонукає їх працювати краще", - стверджує один з авторів дослідження Чаді Мусса (Chadi Moussa).

Найчастiше шлюби розпадаються не через ревнощi чи зради, а через ту саму нудьгу

Такими є висновки дослiдникiв Унiверситету Вiннiпега (Канада). Вони багато рокiв спостерiгали за кiлькома сотнями подружнiх пар, а коли шлюб розпадався, аналiзували причини, повідомляє Експрес.

Цiкаво, що нежонатi чоловiки швидше втомлюються вiд своїх подруг, а от серед одружених ситуацiя iнша - у шлюбi саме жiнка першою вiдчуває нудьгу й незадоволення. Далi причинами розлучення стали "вiдсутнiсть радостi", "вiдсутнiсть спiлкування", "вiдсутнiсть кохання".

"Рiч у тiм, що вiдчуття кохання та пристрастi не може тривати вiчно. Це доведено не лише психологами, а й фiзiологами, - пояснює Наталiя Власова, сiмейний психолог, магiстр психологiї. - Тому й виникають кризи сiмейного життя, коли коханi можуть просто розiйтися. Перша така криза вiдбувається вже за рiк пiсля весiлля. Саме за цей перiод романтика зникає, настають, як кажуть, суворi буднi. Потім iде криза 3 - 4 рокiв спiльного життя, коли подружжя намагається притертися одне до одного, адже вже нiхто не соромиться своїх недолiкiв, поганих звичок тощо. До того ж уже з'являється дитина, яка ускладнює матерiальне становище пари."

- А далi?

- Виникає криза 7-рiчного шлюбу та навiть 10-рiчного. Хиткi перiоди iснують i тодi, коли обом партнерам за сорок i бiльше. Дiти вже виросли, нема потреби провадити спiльне господарсто, нема спiльних проблем.

Це не означає, що люди не кохають одне одного. Просто кохання вже не є пристрастним, воно переходить в iншу стадiю. А для деяких то може бути просто катастрофою. Особливо це стосується жiнок, якi є бiльш емоцiйними. Вони вiдчувають, що чогось недоотримують - кохання, уваги, подарункiв, комплiментiв. А чоловiку, своєю чергою, уже нема потреби завойовувати жiнку, тож вiн стає фактично байдужим до неї. От i виникає сiмейна нудьга.

- Це аксiома? Можливо, є якась вiдмiннiсть нудьги, що виникла в сiмейних вiдносинах, вiд загальної нудьги вiд життя?

- Сiмейна нудьга може бути частиною загальної, а може i зовсiм вiд неї не залежати. Наприклад, людинi психологiчно комфортно десь на роботi або серед друзiв, але дуже нудно з партнером. Загалом, вiд цього можна втекти. Адже всi ми - живi люди i час вiд часу не задоволенi партнером, його поведiнкою чи обставинами, що склалися. Тому треба обов'язково це проговорювати. Наприклад, поiнформувати кохану людину, що ви потребуєте її проявiв нiжностi, що вам не вистачає уваги, що вам нудно. Просто замовчувати та чекати, допоки все налагодиться, не слiд.

Нехай навiть з'ясування стосункiв буде голосним. До речi, доведено, що перiодичнi сварки кориснi для здоров'я кожного з подружжя. Адже таким чином ми висловлюємо своє незадоволення, викидаємо назовнi якiсь негативнi емоцiї, те, що наболiло. Так вдається уникнути того, що загнаний усередину конфлiкт стане причиною стресу, депресiї, хвороб серця чи шлунка.

Крiм того, час вiд часу будь-якi стосунки треба пiдживлювати. Наприклад, пригадайте, коли ви востаннє десь вiдпочивали удвох, без дiтей? Мiж тим, такий вiк-енд може повернути забутi вiдчуття, романтику молодостi. Час вiд часу влаштовуйте собi романтичнi побачення iз власним чоловiком або власною дружиною, вечерю при свiчках. Адже кохання треба пiдтримувати. Деякi психологи радять тимчасово розiйтися... у рiзнi лiжка. Тобто спати окремо, а подружнє ложе використовувати тiльки для кохання. Хоча ця порада пiдходить далеко не всiм. Так, для молодят природно спати разом, їм необхiдно кожної хвилини вiдчувати одне одного. А от пари, котрi живуть уже багато рокiв, часто практикують окреме спання.

Щоб у когось iз подружжя не виникало так званого вакууму спiлкування (таке часто буває у жiнок, якi перебувають у декретнiй вiдпустцi), введiть традицiю обговорювати не лише поточнi справи, а й, наприклад, якусь книгу, фiльм, цiкавий факт.

З часом кохання не зникає, воно просто стає iншим. А тому треба вмiти пiдлаштовуватися пiд цi змiни, а не нудьгувати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.