У Кіровограді актори протестують проти звільнення директора Театру корифеїв

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.12.2011 08:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16253

28 грудня, перед сесією обласної ради, актори академічного театру імені Марка Кропивницького вийшли під стіни обласної державної адміністрації. Людей обурило звільнення директора театру Михайла Ілляшенка, про яке, до речі, актори дізнались з Інтернету.

Театр корифеїв - перший український професійний театр, академічний театр імені Марка Кропивницького в Кіровограді

“Коли Ілляшенко прийняв театр, у нас навіть був відключений телефон, не було лампочок, не було в чому вийти на сцену. Зараз за ці 9 років у нас є на рахунку гроші, ми заробляємо не маючи приміщення більше ніж театри України стаціонарні”, - каже актриса театру Тамара Лаптєва, повідомляє сайт “Весь Кіровоград”.

За що звільнили заслуженого діяча мистецтв Ілляшенка, ні йому самому, ні акторам дізнатись не вдалось. Єдиним приводом названо поєднання Михайлом Ілляшенком двох посад - директора і художнього керівника театру.

“Є певні причини, про які ми будемо говорити, зустрічатися з колективом і запросимо пресу, а зараз я запізнююся. Я думаю, що ми зустрінемося з колективом, і вас обов’язково запрошу, коли ми прийдемо в колектив, і я поясню причини”, - каже заступник начальника управління культури Кіровоградської ОДА Валентина Животовська.

“В багатьох театрах, якщо подивитись на театр Франка, Лесі Українки в Києві, там така ситуація керівник театру - художній керівник. Тобто, поєднуються ці дві посади. Можна сперечатися про те, чи може бути інша модель, чи може бути краща… Але – сперечатися, а не нав’язувати владне рішення”, - каже головний художник театру Павло Босий.

Театрали ж зміну керівництва називають рейдерським захопленням, мовляв на наступний рік заплановане суттєве надходження коштів на відновлення аварійної будівлі.

“Ми вважаємо, що будуть на театрі заробляти великі гроші. Тому театр не потрібен, потрібні гроші. Тому не потрібен Ілляшенко - не дав красти”, - каже актриса театру Тамара Лаптева. Наразі ж виконуючим обов’язки директора театру призначили керівника місцевого танцювального колективу. Сьогодні із акторами театру, які просили зустрічі із губернатором С.М.Ларіним, зустрінеться голова обласної ради М.М. Ковальчук.

Михайло Ілляшенко, директор Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького, не має наміру лишатися в театрі на посаді художнього керівника у разі ухвалення сесією облради рішення про його звільнення з посади директора, пише сайт «Гречка». Каже, що про кадрові зміни в театрі дізнався з Інтернету. «Ніяких розмов зі мною не було, я досі не знаю, з чим це пов’язано,» - зазначив директор театру.



А ось як коментують цю подію в мережі Інтернет: "Справа в тому, що на ремонт театру виділені великі гроші, і тому потрібен директор, який би умів робити откати для власть імущих..."

Новий директор Театру корифеїв принципово «говоріл по-русскі»

Новий директор театру корифеїв принципово «говоріл по-русскі»

Заслужений працівник культури і керівник танцювального колективу “Конвалія” очолив Кіровоградський академічний український музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького. У Кіровограді щойно відбулося представлення виконуючого обов’язки директора Ігоря Спінула, повідомляє сайт «Гречка».

Губернатор області не знайшов у своєму щільному графіку часу для зустрічі з театралами (останні на зустріч записалися два місяці тому), тож місію представлення було покладено на голову Кіровоградської обласної ради Миколу Ковальчука.

На зустріч зібрався весь колектив театру. Голова обласної ради довго відмовлявся відповідати на запитання, чому не продовжили контракт з попереднім директором, і зрештою відповів, що “причини немає”. Несподіванкою для присутніх було й те, що ця зустріч «з губернатором» виявилася ще й представленням наступника Михайла Ілляшенка.

Сам же в.о. директора розпочав свою промову російською. На зауваження десятка театралів і прохання перейти на державну мову, Ігор Спінул відповів, що знає її добре, але принципово розмовлятиме «на русском». А після того розповів, що… зовсім не знайомий з роботою театру і має намір познайомитися з нею найближчим часом.

У ході розмови Голова обласної ради наголосив, що коли новий директор не «уживеться» в колективі, то колектив піде, а Спінул – залишиться.

Після офіційного представлення театральна трупа оплесками запросила поки що діючого директора театру корифеїв Михайла Ілляшенка до слова. Михайло Васильович наголосив, що після такого “призначення” навряд чи лишиться в театрі на посаді художнього керівника.

Після чого частина акторів заявили, що йдуть з театру разом із Михайлом Ілляшенком. На тому всі присутні вийшли із зали, залишивши голову облради з новим в.о. директора на самоті.



* * *

Влітку цього року Службою безпеки України в Кіровоградській області, було викрито факт протиправного заволодіння коштами з державного бюджету, які мали піти на реконструкцію пам’ятника архітектури – будівлі першого українського професійного театру, академічного театру імені Марка Кропивницького в Кіровограді, повідомляли “Коментарі”.

Службова особа підприємства-підрядника, зловживаючи службовим становищем, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до фінансово-бухгалтерської документації, привласнила 135 тис. гривень.

Фірма-будівельник вказала, що зробила робіт на вказану суму, але знаменитий театр як стояв, так і стоїть невідремонтований.

Стосовно зловмисника порушено кримінальну справу за ч.4 ст.191(привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Театр корифеїв (нині - Кіровоградський академічний український музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького) — перший професійний український театр. Його було відкрито 1882 року в Єлисаветграді, і в цей рік український театр відокремився від польського та російського. Засновником театру був Марко Лукич Кропивницький, що володів усіма театральними професіями. Після нього найдіяльнішим був Микола Карпович Садовський, що боровся за українське слово та український театр за часів їх заборони. Із Театром корифеїв також пов'язані імена М. Заньковецької, П. Саксаганського.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.