Рингтони з улюбленими мелодіями роблять людей тупішими

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.02.2012 23:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16743

Улюблені рингтони тимчасово роблять нас на 25% тупішими - з’ясували вчені. Дзвінок мобільного телефону заважає запам’ятовувати інформацію і знаходити рішення для поточних завдань.

Американські вчені встановили, що рингтони на мобільниках згубно впливають на розумову діяльності людини, особливо, якщо це улюблені мелодії. Результати дослідження опубліковані в спеціалізованому виданні «Environmental Psychology».

Психологи з університету Вашингтона в Сент-Луїсі провели тест серед сотні студентів і виявили, що більшість з них впоралися із завданням на 25% гірше після того, як приступили до контрольної, почувши дзвінок мобільного телефону. Найгірші результати показали ті, у кого на рингтон замість стандартного дзвінка була встановлена ​​улюблена мелодія.

В ході експерименту один з дослідників також виступив в ролі лектора на занятті з психології перед битком набитою аудиторією. Під час лекції він спеціально дозволив півхвилини своєму мобільнику голосно дзвонити. Студенти, що зазнали короткого впливу рінгтона мобільника перед початком тесту, справлялися з ним на 25% гірше. Ті ж студенти, які чули якийсь матеріал під час дзвінка, запам’ятовували його на 25% гірше, хоча лектор спеціально не тільки викладав матеріал вербально, але й вигляді слайдів на великому екрані. Рингтони не давали зосередитися ні на словах, ні на зображеннях.

"Ці, здавалося б, незначні події, насправді, роблять серйозний вплив на роботу мозку. Ми відволікаємося, не можемо звільнитися від улюбленої пісні чи композиції, часом самі цього не усвідомлюючи. Ми починаємо бути більш розсіяними, у нас погіршується пам’ять", - сказав автор дослідження Джилл Шелтон.

Під час експерименту з’ясувалося також, що пам’ять і нервова система знаходяться далеко не в кращому стані у тих, хто любить ховати телефон глибоко в сумці і кожен раз, почувши дзвінок, витрачає по кілька хвилин на пошуки мобільника.

За словами вчених, проблема полягає не тільки в тому, що людина робить багато зайвих рухів, намагаючись знайти телефон, і тому відволікається і дратується. Люди не можуть сприймати дзвінок телефону як простий вуличний шум, якщо знайома мелодія сповіщає про дзвінок коханої людини, родича чи начальника.

Окрім цього, інша група дослідників із Великобританії провела інший експеримент. Студентів розділили на дві групи. Перша продовжувала використовувати мобільний телефон як звичайно. Друга відмовилась повністю від цього пристрою на 3 місяці. По закінченню експеримента виявилось, що у першої групи узагальнені результати тестів на інтелект не змінилися. А ось у другій групі тест на IQ показав покращення інтелектуальних здібностей в середньому на 10%, повідомляє ТСН.ua.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.