Опубліковано список хімікатів - потенційних винуватців аутизму

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.04.2012 11:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17345

Науковці з Медичної школи Маунт-Синай (США) оприлюднили список з десяти хімікатів, які можуть бути відповідальними за виникнення аутизму у дітей.

У США розладами аутистичного спектру страждає кожна сота дитина (фото Bernard Bisson / Sygma / Corbis.)

Вони закликають зосередитися на дослідженнях, які дозволять ідентифікувати можливі екзогенні причини цієї недуги та інших нейродегенеративних захворювань.

Аутизм діагностується у 400-600 тис. дітей з 4 млн малюків, що щорічно народжуються в США. За даними американської Національної академії наук, 3% всіх нейроповедінкових хвороб у дітей, - таких як розлад аутистичного спектра і синдром дефіциту уваги з гіперактивністю, викликані отруєнням токсинами з навколишнього середовища, а ще 25% - взаємодією чинників навколишнього середовища з генетикою. Втім, точні екзогенні причини поки невідомі. Хоча генетичні дослідження демонстрували, що розлади аутистического спектра і деякі інші порушення, пов’язані з неврологічним розвитком, мають сильний спадковий компонент, багато хто вірить, що довкілля теж відіграє чималу роль.

Фахівці спробували оцінити роль токсинів у розвитку аутизму, оскільки знання екзогенних причин захворювань, пов’язаних з неврологічним розвитком, дозволить запобігати таким розладам.

У десятку потенційних винуватців аутизму увійшли свинець, метилртуть, поліхлоровані біфеніли, фосфорорганічні пестициди, хлорорганічні пестициди, ендокринні руйнівники, автомобільні вихлопи, поліциклічні ароматичні вуглеводні, бромовані вогнестійкі добавки і перфторовані з’єднання.

Заклик до проведення досліджень щодо виявлення екзогенних причин аутизму міститься ще в чотирьох роботах. Одне дослідження, проведене співробітниками Університету Вісконсіна - Мілуокі, виявило попередні свідоцтва зв’язку між курінням під час вагітності з синдромом Аспергера та іншими формами аутизму. Дві роботи, здійснені вченими з Каліфорнійського університету в Девісі, показали, що поліхлоровані біфеніли порушують ранній розвиток мозку. Нарешті, цей же колектив встановив, що між впливом пестицидів і аутизмом існує зв’язок.

Список підозрюваних хімікатів опублікований в журналі «Екологічні перспективи здоров’я».

Підготовлено «Компьюлєнтою» за матеріалами Медичного центру Маунт-Синай.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.