Тарасюк проти кримсько-татарської автономії.

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 23.12.2006 19:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1754

Голова Народного Руху України, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк не підтримує ідею про створення на території Криму кримськотатарського національного територіального утворення (автономії або держави).

Про це Тарасюк заявив у суботу на прес-конференції в Сімферополі.

За словами лідера НРУ, очолювана ним політична сила не тільки виступає проти, але й засуджує ідею створення в Україні національної автономії або яких-небудь інших утворень, оскільки вважає, що це приведе до ослаблення територіальної цілісності держави. «Як голова Народного Руху України, як громадянин, я виступаю категорично проти будь-яких дій, що ведуть до сепаратизму в Україні», - сказав Тарасюк.

У той же час він підкреслив, що кримськотатарський народ, як і інші народи, що проживають в Україні, має право на національну ідентичність і самобутність. «Я хочу сказати, що, як голова Народного Руху, я підтримую право кримськотатарського народу, а також всіх інших національностей України на забезпечення їхньої національної ідентичності, національної самобутності. Підтримую право на розвиток культури, мови кримськотатарського народу, як і мови та культури інших народів», - заявив лідер рухівців. Він також додав, що в ході свого відвідання засідання Курултаю кримських татар має намір обговорити з керівництвом Меджлісу їхні вимоги щодо створення національної автономії. «Я думаю, що ми поговоримо детальніше з лідерами кримськотатарського народу на цю тему», - зазначив Тарасюк.

У свою чергу голова Кримської організації НРУ, депутат парламенту автономії з депгрупи «Курултай-Рух» Леонід Пілунський сказав, що в Криму дуже сильні проросійські настрої й діє багато радикальних проросійських організацій, так що «Крим де-факто - це є російська автономія». Ця репліка викликала сміх у журналістів, на що Пілунський заявив, що «нічого смішного немає». «Треба побудувати в Україні таку державу, щоб кримські татари хотіли жити в Європі й не робили нічого іншого (не створювали своєї національної держави – ред.), - заявив лідер кримської організації НРУ.

Нагадаємо, у Сімферополі 22-24 грудня проходить 5-а сесія IV Курултаю (Курултай кримськотатарського народу - національний з’їзд, - найвищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу).

22 грудня перед початком Курултаю перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив журналістам, що кримськотатарський народ має право на самовизначення й не має наміру відмовлятися від ідеї створення національної держави. На запитання, чи не вважають лідери кримських татар, що позиція щодо наміру створити національну державу може стати причиною звинувачення в сепаратизмі, перший заступник голови Меджлісу відповів, що не розуміє, про який сепаратизм йдеться: «Якщо народ на своїй території говорить про своє право на самовизначення в рамках існуючої держави, то який же це сепаратизм?!».

Від “Аратти”: Заяви Рефата Чубарова, якого важко навіть було підозрювати у будь-яких недружніх намірах, а тим більше - сепаратистських, щодо України, дивним чином співпали із резонансним вбивством Норіка Ширіна. Молодий журналіст і видавець регіональної молодіжної газети, якого по-звірячому зарізали у власному гаражі, відрізнявся надзвичайною миролюбністю й виступав за національне порозуміння народів Криму, за мирний і толерантний діалог між різними етносами.

Проте, всі заклики "Берліку" (громадської організації, яку очолював Ширін), розбивалися об байдужіть й відверту бездіяльність властей Автономії. Й саме це стимулює нахабство ряжених козачків, імпортованих, як правило, із сусідньої держави. Проте місцева влада, сфомована регіоналами та проросіськими маріонетками, здебільшого переймається не проблемами виборців, а виконанням політичних замовлень з-за кордону. У підсумку - одна балаканина про... і навколо..., звинувачення в адресу Києва та відвертий бандитський терор місцевого населення. Незалежно від національної приналежності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.