Турція вирішила допомогти Грузій. У відповідь Росії.

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 24.12.2006 22:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1763

Туреччина перепоступиться Грузії та Азербайджанові власною квотою в експортних постачаннях природного газу, що видобувається на азербайджанському родовищі Шах-Денізі.

На загал йдеться про передачу 2007 р. 2,8 млрд куб. м газу.

Як повідомили у грузинському міністерстві палива та енергетики, минулої ночі документ про укладення оборудки було підписали в Туреччині, зокрема, керівники енергетичних відомств цієї країни і Грузії. Обсяги газу та умови операції не уточнюються. За неофіційною інформацією, Грузія повинна отримати з родовища Шах-Деніза до 800 млн куб. м палива.

22 грудня до Грузії повинен був розпочатися імпорт азербайджанського газу в рамках раніше укладеного контракту. Передбачалося, що до грудня Грузія отримає 10 млн куб. м палива. Проте, як повідомив 22 грудня журналістам грузинський прем'єр-міністр Зураб Ногаїделі, постачання перенесено на декілька тижнів із технічних причин. "На жаль, на свердловині постали проблеми; відповідно, постачання газу до Грузії перенесено на кілька тижнів, тому ми змушені від початку майбутнього року продовжити імпорт газу з Росії", - сказав він.

"Стратегія Грузії залишається тією ж, і, як тільки технічні проблеми на свердловині буде розв"язано, країна почне отримувати газ, назагал із Азербайджану", - заявив прем'єр. За словами З.Ногаїделі, до бюджету Грузії буде внесено корективи, щоб компаніям, які протягом кількох тижнів січня 2007г. купуватимуть газ у російського постачальника, було надано кредити.

Тим часом, три приватні компанії Грузії вже уклали з російським ВАТ "Газпром" контракти на постачання газу до країни. 2007 р. їхній обсяг становитиме 1,1 млрд куб м. Щорічна потреба Грузії в цьому виді палива становить 2 млрд дол.

Питання постачань газу з Азербайджану стало актуальне після збільшення Газпромом ціни на російське паливо для Грузії більш ніж удвічі. Від 1 січня 2007 р. вона становитиме 230 дол. за 1 тис. куб. м. Крім азербайджанського газу Грузія розглядала можливість закупівель "блакитного палива" в Ірану і Туреччини. Керівництво Грузії свого часу висловлювало серйозне незадоволення підвищенням ціни Газпромом і назвало її "політичною", натякаючи на позаекономічне формування ціни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.