Реформатор грузинської поліції Вано Мерабішвілі став прем’єр-міністром

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.07.2012 15:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17801

Президент Грузії Михайло Саакашвілі призначив на пост прем’єр-міністра країни нинішнього очільника МВС Вано Мерабішвілі. Про нове призначення Саакашвілі повідомив у своїй Авлабарській резиденції 30 червня

Вано Мерабішвілі

Кандидатура Мерабішвілі буде представлена ​​парламенту, який повинен затвердити Мерабішвілі на новій посаді.

Вано Мерабішвілі займав посаду міністра внутрішніх справ упродовж 7 років і 7 місяців - з грудня 2004 року. До того був міністром держбезпеки, секретарем Ради національної безпеки і помічником Президента з питань національної безпеки. Вважається одним з найближчих соратників Михайла Саакашвілі і організаторів "Революції троянд" в 2003 році. Викорінення корупції в поліції стало одним з найбільш значних результатів реформи у відомстві під керівництвом Мерабішвілі.

Мерабішвілі неодноразово перепризначався на посаді міністра внутрішніх справ при кадрових змінах в уряді Грузії. У вересні 2006 року МВС запобігло спробі державного перевороту з боку прихильників екс-міністра держбезпеки Ігоря Гіоргадзе, який переховується в Росії. 27 вересня 2006 Вано Мерабішвілі повідомив про арешт чотирьох офіцерів ГРУ, затриманих за звинуваченням у шпигунстві. Після цього розпочалися антигрузинська кампанія в Росії, торгове ембарго і закриття російського кордону. 5 травня 2009 була розкрита змова, що була спрямована на зміну влади. При цьому відбулася спроба бунту на військовій базі в Мухровані, але все припинилося, коли Саакашвілі і Мерабішвілі прибули в частину.

Вано Мерабішвілі є автором вдалої реформи грузинської поліції, яка стала зразком для наслідування на пострадянському просторі. Згідно із заявою В. Мерабішвілі, в ході реформ в Грузії він тільки за 1 день з ДАІ звільнив 14 000 співробітників. Переймати досвід у МВС Грузії приїжджають представники багатьох країн.

«Вано Мерабішвілі буде успішним прем’єром» - Президент Грузії

Президент Грузії впевнений, що новий прем’єр-міністр Грузії Вано Мерабішвілі успішно впорається з новими обов’язками, повідомляє «Грузія-On-line».

Як заявив під час представлення нового прем’єра в президентському палаці в Тбілісі Михайло Саакашвілі, уряд Грузії в понеділок оголосить про нову програму, яка буде спрямована на покращення становища кожного окремо взятого громадянина Грузії.

«Вано Мерабішвілі проявив себе з кращого боку на посаді міністра ВС. Він виконував всі ті завдання, які доручала йому держава - чи то боротьба з корупцією, криміналом або будівництво цілих міст для вимушено переміщених осіб після грузино-російської війни. Зараз же перед ним стоїть нове завдання - виконання нової програми, спрямованої на поліпшення становища кожного громадянина країни і я впевнений, що він покладе безробіття на лопатки, як раніше це зробив з корупцією та криміналом», - зазначив Саакашвілі.

Президент підкреслив, що завданням нового прем’єра буде розв`язання проблем з безробіттям, забезпечення розвитку сільського господарства та доступності охорони здоров’я.

Саакашвілі особливо відзначив, що познайомився з Мерабішвілі тоді, коли він був головою фонду захисту фермерів і займався земельними питаннями. «Він тоді проявив себе блискуче, і багато реформ були здійснені за його допомогою, і він завжди виконував свої обов’язки на відмінно», - підкреслив президент.

«Я добре розумію завдання, що покладаються на мене, і зроблю все для того, щоб гідно виконати свій обов’язок. Я дуже добре знаю, яку проблему представляє безробіття для наших співгромадян, як страждає сільське господарство, яке я люблю, і знаю як вирішувати проблеми. Я обіцяю, що докладу всіх зусиль для вирішення покладених на мене зобов’язань», - зазначив Мерабішвілі.

Президент Грузії подякував за виконану роботу прем’єра Ніку Гілаурі, зазначивши, що той отримав майже розвалений уряд і зміг, незважаючи на наслідки війни з Росією і наступною за цим світовою економічною кризою, вивести країну з кризи і забезпечити економічне зростання. Саакашвілі зазначив, що Гілаурі очолить створений при уряді Партнерський фонд, який займеться залученням інвестицій і генерацією ідей.

«Це найбільше підходить Ніке, який просто створений для подібної роботи», - підкреслив він.

Президент Грузії також повідомив, що 2 липня уряд представить нову програму. За його словами, в уряді також буде створено міністерство щодо вирішення проблем безробіття. Гілаурі і Мерабішвілі подякували один одному за плідну співпрацю, побажавши один одному успіхів.



Довідка «Аратти»

Вано (Іван) Сергійович Мерабішвілі народився в 1968 році в селі Уде Адігенського району Грузинської РСР. У 1992 році закінчив гірничий факультет Грузинського політехнічного університету. Працював лаборантом, старшим лаборантом, асистентом, молодшим науковим співробітником Грузинського політехнічного університету та Грузинського аграрного університету.

З 1995 по 1999 рік очолював Асоціацію захисту прав власників землі.

У 1999 році Мерабішвілі був обраний до парламенту Грузії. У 2000 році був призначений головою парламентського комітету з питань економічної політики. Восени 2003 року Мерабішвілі підтримав "революцію троянд".

У січні 2004 року був призначений секретарем Ради національної безпеки Грузії, навесні того ж року - помічником президента Михайла Саакашвілі з питань національної безпеки.

З 7 червня по 18 грудня 2004 Мерабішвілі був міністром державної безпеки, 18 грудня 2004 був призначений міністром внутрішніх справ.

ЗМІ називають Мерабішвілі одним з "яструбів" - міністрів грузинського уряду, які виступають за якнайшвидше повернення до складу Грузії Абхазії та Південної Осетії.

24 січня 2008 виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Грузії Володимир Гургенідзе представив новий склад уряду. У ньому Мерабішвілі зберіг пост глави МВС, незважаючи на те, що його відставки наполегливо вимагала опозиція.

Мерабішвілі одружений, має дитину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.