На Банковій вирішили пограти у совок: наплювати на міжнародні зобов’язання України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.09.2012 13:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18443

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засуджує ухвалення в Україні в першому читанні законопроекту, який криміналізує дифамацію, та вимагає його відхилення.

Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій на офіційному сайті.

«Україна повернеться на 11 років назад, якщо парламент схвалить повторне включення наклепу у Кримінальний кодекс. Це суперечить загальносвітовій тенденції і буде очевидним порушенням міжнародних конвенцій, які Україна ратифікувала», – наголошують правозахисники і додають, що серед таких конвенцій – Європейська конвенція з прав людини та Міжнародний пакт про політичні та громадянські права.

«Таке повернення у минуле матиме серйозний вплив на свободу інформації в Україні. Журналісти і так змушені протистояти багатьом небезпекам, зокрема збільшенню самоцензури в новинних організаціях. Тепер вони мають боятися ще й судового переслідування. Ефект від залякування поставить під загрозу сам факт існування незалежної журналістики», – зазначають «Репортери без кордонів».

Вони також закликають єврокомісара з питань розширення і політики сусідства Штефана Філе роз’яснити українському уряду, що ухвалення цього закону буде несумісним з подальшою асоціацією з Європейським Союзом.

У вівторок Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект, який передбачає запровадження кримінального покарання за наклеп, зокрема й у вигляді обмеження волі на термін до трьох років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.