TOP-10 світових тенденцій розвитку галузі інформаційних технологій

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 18.01.2007 14:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1956

2006 рік закінчився, і, схоже, він увійде до історії як чергова віха в області розвитку високих технологій. За останні чверть століття - з 1981 року, коли був створений перший персональний комп'ютер, - комп'ютерна індустрія ще не зазнавала такого бурхливого розвитку протягом лише одного року. Чому?

У минулому році світ ПК кардинально змінився. З'явилися багатоядерні процесори, і комп'ютери з двома або чотирма обчислювальними ядрами стали реальністю.

Чого ж нам варто чекати в 2007 році? Які переваги продовжить знаходити галузь ІТ?

1. Широкодоступна мобільність стане реальністю. Корпоративні і домашні користувачі по гідності оцінили зручності мобільних обчислень, вже сьогодні кожен третій проданий ПК - це ноутбук. Портативні обчислювальні пристрої стають все більш продуктивними і зручними, а їх енергоспоживання знижується, тому у людей з'являється значно більше можливостей для роботи і відпочинку.

2. Масовий широкосмуговий доступ в Інтернет стає реальністю. Сьогодні практично половина жителів Європейського Союзу регулярно використовує Інтернет. Тому не дивно, що в 2006 році потреба у високоякісному швидкісному доступі в Інтернет істотно виросла. У році, що наступив, нові бездротові телекомунікаційні технології, такі як WiMAX, дозволять досягти величезного прогресу в цій області. Пол Отелліні (Paul S. Otellini), президент і головний виконавчий директор корпорації Intel, вважає, що «наступним переворотом у галузі інформаційних технологій стане можливість повсюдного широкосмугового доступу в Інтернет, у будь-який час і в будь-якому місці».

3. Розвиток телекомунікаційних технологій, - від звичайного зв'язку до інструментів для спільної роботи, - досягне якісно нового рівня. Електронна пошта, мобільні телефони й Інтернет значно прискорили і спростили спілкування людей. Усі ці засоби зв'язку сьогодні чинять величезний вплив на наше життя. Але зараз ми стоїмо на порозі нової ери телекомунікацій. Передові технології дозволяють організовувати обмін мультимедійною інформацією і забезпечують спілкування з високою якістю і реалістичністю. Використання відео-конференцій і Web-конференцій для приватних і ділових контактів зробить зв'язок прямішим і безпосереднім, могутнім засобом для налагодження взаємин. За прогнозами, до 2015 року 80% всіх корпоративних працівників у світі працюватимуть спільно, при цьому у них не буде необхідності зустрічатися особисто. Тому важливість технологій для організації колективної діяльності продовжуватиме зростати.

4. Зростання потужності і продуктивності обчислювальних систем, у поєднанні з появою нових бізнес-моделей в індустрії розваг, приведе до значного збільшення об'ємів завантажуваної з Інтернету мультимедійної інформації. Очікується, що до кінця 2010 року жителі Європи витрачатимуть на завантаження фільмів 690 мільйонів євро (у 2005 році ця сума складала менше 10 мільйонів євро). Щоб подивитися новий фільм, вже не обов'язково відвідуватиме кінотеатр або купуватиме диск у магазині.

5. Розвиток технологій піде шляхом орієнтації на масового споживача. Уже давно пройшли часи, коли при розробці нових технологій враховувалися потреби тільки корпоративних клієнтів і державних організацій, а потім проводилася незначна їхня адаптація для потреб приватних споживачів. Зараз картина повністю змінилася: розвиток технологій визначається споживчим попитом на масовому ринку. Звичайно, ми розуміємо, що ділові користувачі не стануть встановлювати ігрові приставки замість офісних ПК, проте, тенденція зміщення фокуса розвитку у бік масового сегменту, продовжуватиме визначати «обличчя» галузі інформаційних технологій. У 2007 році і далі попит технічно обізнаних споживачів на високоякісні цифрові розваги буде зростати. Розробка нових стандартів і конвергенція (об’єднання) технологій дозволять використовувати безліч сумісних технологій.

6. Збільшення потужності ПК веде до появи нових моделей їхнього використання. За останні 5 років значно виросла популярність комп'ютерних ігор, додатків для завантаження музики і відео, перегляд потокового відео, а також іншого мультимедійного прикладного програмного забезпечення. З появою багатоядерних процесорів обчислювальної потужності ПК стало досить для того, щоб істотно підвищити якість цифрових розваг. Ймовірно, що протягом декількох наступних років доступність високопродуктивних ПК стане стимулом для розробки ще цікавіших і складніших прикладних застосувань. Багатоядерні процесори дозволять організовувати реальне багатозадачне середовище. Пошук вірусів або резервне копіювання можна буде виконувати у фоновому режимі, при цьому робота основних прикладних застосувань не сповільнюватиметься, чим би ви не займалися за допомогою ПК - електронною поштою, участю у відеоконференції, редагуванням зображень або табличними обчисленнями.

7. Необхідність дотримання екологічних і економічних вимог приведе до того, що в 2007 році енергоефективності обчислювальних систем приділятиметься особлива увага. При цьому кількість обчислювальних пристроїв буде зростати, а їхні функціональні можливості - збільшуватися. Згідно з результатами недавніх досліджень, через глобальне потепління доходи світової економіки можуть скоротитися на 20%. Проте в доповіді Stern про зміни клімату повідомляється, що якщо почати приймати необхідні заходи вже зараз, то витрати на них не перевищать 1% від світового ВВП. Сьогодні багато ІТ-керівників прагнуть до скорочення витрат на електроенергію, при цьому підвищення продуктивності обов'язково повинне супроводжуватися зниженням енергоспоживання.

8. Ліквідація цифрової нерівності залишатиметься пріоритетним завданням. Розвиток інформаційних технологій дає людству величезні переваги, але все гостріше постає проблема, пов'язана з тим, що ІТ доступні поки що не всім. Тому ліквідація цифрової нерівності у всьому світі є одним з найважливіших завдань. До недавнього часу основна увага приділялася організації доступу до високих технологій, але тепер настав час замислитися про результати цього процесу. Більш того, навіть в Європі до цифрової рівності ще далеко. Наприклад, сьогодні тільки 45% жителів Польщі мають доступ до ПК8 (XPC PC8).

9. Ліквідація комп'ютерної неосвіченості стане найважливішим завданням. Доступ до інформаційних технологій може принести зиск окремим категоріям населення, суспільству в цілому й економіці тільки в тому випадку, якщо люди зможуть використовувати ці технології. Багато хто поки не вважає це проблемою, але в той же час більше третини жителів Європейського Союзу взагалі не мають досвіду роботи на комп'ютері. Отримання технічних знань, в першу чергу, необхідне для створення інтелектуальної економіки, не говорячи вже про підвищення рівня життя.

10. Підвищення якості охорони здоров'я за допомогою цифрових технологій. Найближчими роками навантаження на європейські медичні організації істотно виросте. У 1995 році вікова категорія людей старших від 65 років одного лише Європейського Союзу становила 15,4% населення, а, за прогнозами, до 2025 року частка літніх людей виросте до 22,4%. Для підвищення ефективності медичної допомоги і скорочення витрат на охорону здоров'я необхідне масове впровадження інформаційних технологій. Це дозволить збирати значно більше інформації про пацієнтів. Ще важливіше те, що такі розробки, як системи супроводу історій хвороби в електронній формі, устаткування для дистанційного моніторингу і датчики, що визначають стан хворих, здатні значно підвищити якість лікування і догляду, повідомляє CyberSecurity.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.