На півночі України - повінь. На скільки розіллється Дніпро - не відомо

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.05.2013 15:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20577

Цьогорічна повінь в Україні є найбільшою за чверть століття, а деякі річки піднялися найвище за весь час спостережень, повідомляють гідрометеорологи.

Фахівці очікують, що пік повені для найбільших річок припаде на середину травня, однак у Державній службі з надзвичайних ситуацій вважають, що найбільша небезпека вже позаду. Тим часом жителі більш ніж ста сіл і міст відкачують воду з підвалів та чекають, поки повінь відступить з городів. Екологи ж побоюються, що водопілля може занести у водні артерії отрутохімікати й інші забрудники.

В селі Радуль на Чернігівщині, недалеко від білоруського кордону, пересуватися вулицями можна або у човнах, або у бронетехніці. Дніпро розлився і затопив частину села, тепер у ньому чергує підрозділ рятувальників, їхня плавуча броньована розвідувально-дозорна машина виконує роль громадського транспорту для селян.

Цієї весни в Україні є чи були підтопленими близько ста населених пунктів, половина з яких – у Київській області, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій. Проте водопілля відчули не лише селяни, а й мешканці великих міст.

«Погреби затоплені, городи не садять, бо на них стоїть вода»

Жителька Чернігова Марина каже, що будинки приватного сектору підтоплені річкою Десна, яка вийшла з берегів.

«В житловому районі Олександрівка у приватному секторі погреби затоплені до верху, залиті водою й городи. Люди здебільшого нічого не садять, чекають, доки зійде вода», – розповіла Марина.

Кілька вулиць затоплені й у Києві, неподалік аеропорту Жуляни, і в місті Рівному. Жителька Рівного Дарія Лико переконана, що повінь у її місті посилилася через людський чинник.

«В нас повінь пов’язана з рівнем озера Басів Кут, і зупинити її практично нереально. Дорога розташована вище , ніж забудова, і вона посилює приток води у наш район. Погіршує ситуацію і те, що в районі затоплення будують автозаправку. Ми зверталися до суду, але наразі програли. Рівень води можна зменшити, якщо розчистити маленькі потічки й забезпечити стік з озера в річку Устя», – вважає місцева жителька.

Поруч розташовані Рівненська та Хмельницька атомні станції, однак їхні представники заявили, що повінь не загрожує роботі АЕС, і не призведе до виносу з водою радіонуклідів.

Цього року на річках дніпровського басейну зафіксували найвищий за чверть століття рівень води, заявив у коментарі Радіо Свобода директор українського Гідрометцентру Микола Кульбіда.

«Якщо говорити про Дніпро, Прип’ять і Десну, які формують рівень води в районі Києва, то це одне з найвищих весняних водопіль за 25 років. Пікового рівня води у Дніпрі ми очікуємо в найближчі кілька днів, а 15-20 травня – на нижніх ділянках Десни», – прогнозує метеоролог.

Що до західних областей, то там пік повені припав на кінець березня – початок квітня. В цей час лише в Івано-Франківській області було підтоплено понад 20 сіл та містечок – повідомляють місцеві медіа.

Головна небезпека від «високої води» позаду – ДСНС

Хоча вода у північних та центральних областях України ще не сягнула найвищого рівня, найбільша небезпека вже позаду. Таку думку висловив Радіо Свобода директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Григорій Марченко.

«Рівень повені 2013 – вищий за середньорічний, а в басейні річок Прип’ять та Південний Буг – найвищий за час спостережень, – повідомляє Марченко. – Упродовж тижня повеневі води дійдуть до української частини Дніпра з Росії та Білорусі, в Одеську область – з верхньої течії Дунаю. Але вже зараз можемо сказати, що повінь пройшла без суттєвих втрат».

Втім, найбільша потенційна небезпека від повені – ще попереду, вважає виконавчий директор Національного екологічного центру України Віктор Мельничук.

«Енергетики контролюють рівні водосховищ, тому аварії на дамбах – малоймовірні. З іншого боку, відбувається затоплення берегів водойм, у водосховищах це спричиняє берегову ерозію, затоплення складів пестицидів і забруднених територій. Точно сказати не можу, бо про такі забруднення водойм ми дізнаємося постфактум, а знайти винного в них – практично нереально», – вважає еколог.

Нині затоплені значні ділянки річкових долин на півночі України – про це повідомляють і представники ДСНС, і місцеві жителі. Вода стоїть, зокрема, на заплавних луках річки Десна на Чернігівщині, Случ на Рівненщині, та в долині Дніпра вище Київського водосховища.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.