Митники стягують штрафи за гуманітарну допомогу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.10.2013 14:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21946

Закордонні жертводавці призупинили ввезення в Україну гуманітарних вантажів і перенаправляють їх у Польщу і країни Східної Європи.

Оскільки на митницях України простоюють десятки вантажів з необхідними для бідних людей речами. Представники громадських і благодійних організацій Львівщини доведені до точки кипіння, а тому звернулись до президента і прем’єра з проханням вплинути на Міністерство соціальної політики, яке визначає категорію вантажу і зволікає з розглядом звернень організацій.

Вісім років поспіль благодійна організація «Берегиня», що у місті Броди Львівської області, двічі на рік отримує гуманітарну допомогу для лікарень і шкіл з Німеччини і Нідерландів. А це – переважно ліжка і матраци. Вантаж, який прибув на митницю торік у жовтні, розмитнили лише на початку червня, розповіла керівник організації Катерина Галевич. Але митниця нарахувала штраф 100 тисяч євро за те, що більше ніж чотири місяці тримала вантаж на складі.

«Але це не з нашої вини тримали. Нас ніхто не слухає, ми скрізь писали, ніхто не може допомогти. Склади це вже не наші, вантаж не наш. 100 тисяч євро страшні для нас гроші, цей вантаж так не коштує», – каже Катерина Галевич.

Проблема не нова

Проблема з гуманітарною допомогою з’явилась торік 1 грудня, коли було ліквідовано гуманітарну комісію при Кабінеті міністрів, а її функції з 1 лютого передали Міністерству соціальної політики, яке разом з вісьмома іншими відомствами визначає – гуманітарний вантаж чи ні. Така зміна була запроваджена з метою припинити надходження в Україну контрабанди через гуманітарну допомогу. Бо під виглядом «гуманітарки» ввозяться дорогі автомобілі, продукти і брендовий одяг. Неодноразово про це наголошували у Державній службі з питань регуляторної політки і розвитку підприємництва, що під виглядом «секунду» ввозиться новий одяг, без сплати мита, а потім його продають у крамницях.

Допоки тривала передача обов’язків, вантажі простоювали на митницях. Весною питання з отриманням гуманітарної допомоги обговорили під час громадських слухань. Міністр Наталія Королевська пообіцяла депутатам, що «контрабанда через гуманітарку не пройде». Після виступу у парламенті, з 250 вантажів з гуманітарною допомогою, а це половина, організації отримали.

Мінсоцполітики ігнорує звернення організацій

Благодійна організація «Оселя», яка допомагає безхатченкам – годує їх, надає одяг, притулок, роботу – боїться, щоб жертводавці надсилали допомогу. Бо ледь уникнула штрафу навесні. Керівник організації Олеся Саноцька розповіла Радіо Свобода, що спершу хоче отримати рішення міністерства, що вантаж гуманітарний, але чиновники міністерства зволікають, не інформують про те, на якому етапі розгляду перебуває їхнє звернення.

«Ніяких зобов’язань, термінів. Нам прийшли чіткі роз’яснення, які є на сайті Мінсоцполітики, де написано, що протягом 10 днів має бути відповідь на поданий пакет документів на вантаж. 5 днів розглядає Мінсоцполітики, а 5 – інші міністерства і відомства. Ми просто взяли у наших партнерів документи на вантаж, який є ще у Голландії і досі чекаємо. Зачароване коло, якщо б ми мали вантаж в Україні, то знову ми б мали штрафні санкції, бо три місяці вже минули. Нічого не змінилось. Допомогу держава не може надати потребуючим, а інші країни хочуть допомогти, а їхню допомогу держава відкидає», – зауважила Олеся Саноцька.

Чимало представників громадських організацій вбачають у діях Мінсоцполітики політичну складову. Народний депутат від фракції «Батьківщина» Михайло Хміль розповів Радіо Свобода, що майже півроку депутати не вносять у порядок денний розгляд законопроекту про зміни до «Закону про гуманітарну допомогу».

«У кулуарах можна почути, що гуманітарна допомога – це перший крок, а другим буде те, що влада хоче монополізувати ситуацію щодо грантових коштів, які надходять в Україну, щоб контролювати фінансові потоки, які західні фонди надають громадським організаціям. Тут більша політика, ніж небажання влади вирішити питання про гуманітарні вантажі», – наголосив парламентар.

Громадські організації сподіваються на реакцію перших осіб

Радіо Свобода звернулось до прес-служби Мінсоцполітики з проханням пояснити ситуацію, чому міністерство зволікає з розглядом звернень, скільки їх на сьогодні є. Але відповіді на час підготовки матеріалу не отримало. В одному з інтерв’ю міністр Королевська наголосила, що звернення про визначення категорії вантажу розглядатиметься не більше десяти днів.

У міністерстві наголошують, що борються з контрабандою, яка ввозиться через гуманітарні вантажі. Водночас, відколи гуманітарного вантажу в Україну надходить менше, кількість «секонд-хендів» у Львові та області, навпаки, зростає.

Представники благодійних і громадських організацій Львівщини звернулись до перших осіб держави з проханням втрутитись у ситуацію. Адже Мінсоцполітики позбавляє беззахисних українців допомоги, яку держава неспроможна їм надати, кажуть вони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.