Україна за 10 хвилин інтегрувалася в Росію більше, ніж у ЄС за 20 років

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 17.01.2014 13:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22684

Скасування візиту Президента Віктора Януковича у Давос свідчить про відміну фундаментальних взаємин із країнами Заходу.

Таку думку висловив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

На думку експерта, найближчим часом відносини України із країнами Заходу зведуть до «ритуального мінімуму».

«Режим зробив ставку на самоізоляцію. Влада не вбачає проблеми у скасуванні відносин із Заходом. Вона вбачає для себе сценарій максимального цементування з Росією, забезпечення у якийсь спосіб перебування при владі до 2020 року, а після виборів, які вони проводитимуть за своїм сценарієм, влада можливо буде намагатися відновити містки на Захід. Але це буде тоді, коли вони поставлять Захід перед фактом, що їм вдалося нав’язати себе Україні ще на 5 років», – переконаний Сушко.

«Важливо, що за останній місяць влада підготувалася до ізоляції. Це стосується переведення активів у найменш ризиковані країни з точки зору санкцій. І влада більш-менш самовпевнена. Вона вважає, що дошкульного тиску і болісних ударів з боку Заходу не буде», – зауважив експерт.

На його думку, голосування депутатів за так званий «законопроект Колесніченка-Олійника» свідчить про те, що наразі вже не йдеться про економічну співпрацю з Росією.

«Ми чітко побачили, що вчорашній день спростував розмови про те що, російські гроші – це лише економічна співпраця. Вчора був прийнятий дійсно інтеграційний акт в Росію. Ті, хто писали законопроект 3879, навіть не намагалися сформулювати російські положення іншими словами. Більшість положень проекту – неадаптований, буквальний, дослівний переклад російського закону. Це і є ознакою інтеграції у найбільш суспільно-важливих сферах. Бо інтеграція – це прийняття правил, норм і стандартів. За вчорашній день Україна так інтегрувалася в Росію одним махом, за 10 хвилин, як вона не інтегрувалася в Європу за 20 років», – наголосив Сушко.

«Наразі йдеться про адаптацію найбільш важливих норм російського законодавства, які унеможливлюють повноцінну громадську, мас-медійну діяльність, унеможливлюють акції протесту, будь-які форми вияву громадянської позиції. Все оголошуватиметься «клєвєтою» або екстремізмом. Це прямий імпорт російського законодавства», – переконаний експерт.

Як повідомлялося раніше,16 січня регіонали з комуністами прийняли закони, що обмежують права мітингувальників та дозволяють здійснювати заочне кримінальне провадження. Крім того, більшість прийняла скандальний законопроект про наклеп та законопроект про так званих "іноземних агентів".

Незважаючи на заяви опозиційних фракцій, в яких вона вимагає не підписувати та скасувати рішення Верховної Ради, ухвалені 16 січня, як такі, що прийняті з грубим порушенням вимог Конституції та Регламенту Верховної Ради, спікер Рибак передав документи на підпис Президенту Януковичу.

Західні політики та міжнародні організації вже висловили своє критичне ставлення до ухвалення цих законів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.