Конфлікти у взаєминах шкодять серцю

Автор/джерело -  © “Гармонія”



Дата публiкацiї - 11.02.2014 17:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22831

Суперечки між чоловіком та жінкою не лише впливають на настрій, а й можуть позначитися на серці та судинах.

Лише 30% опитаних позитивно оцінили підтримку партнера

До таких висновків дійшла група дослідників з Університету Юти (США), повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Daily Mail.

За словами психолога Університету Берта Учіно, чимало досліджень пов’язуть відносини між людьми з факторами смертності, особливо від серцево-судинних захворювань.

"Але більшість попередніх досліджень проігнорували факт, що взаємовідносини характеризуються як позитивними, так і негативними аспектами, іншими словами - амбівалентністю", - пояснює вчений.

В ході дослідження 136 пар із середнім віком 63 роки за допомогою анкетного опитування оцінили загальну якість власного шлюбу, акцентуючи увагу на поведінці партнера в ситуаціях, коли від нього необхідна була підтримка.

Виявилось, що лише близько 30% респондентів позитивно поставилися до підтримки свого партнера, у той час як решта 70% вважали її іноді корисною, а іноді - непотрібною.

За допомогою томографії дослідники встановили, що рівень кальцифікації артерій був найвищим у партнерів, які розглядали один одного через двоїсте ставлення. До того ж, результати не залежали від статі.

"Результати дослідження показують, що амбівалентне ставлення до партнера збільшує ризик виникнення стресу і підриває потенціал відносин. Це, у свою чергу, може вплинуть на серцево-судинну систему", - резюмує Учіно.

Втім, вчені не зазначають, наскільки амбівалентність у відносинах впливає на кальцифікацію артерій, оскільки дослідження та дану тему необхідно проводити протягом тривалого часу. Але наявні результати забезпечують доказами, необхідними для продовження досліджень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.