До Трахтемирова зростає інтерес

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.05.2006 19:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=229

Відбувся традиційний краєзнавчо-екологічний похід представників молодіжних національних організацій під проводом Всеукраїнського об'єднання „Свобода” до першої козацької столиці - Трахтемирова.

Трахтемирівський півострів - місце, де, відбувається перехід до інших вимірів

Екологічна місія походу полягала в тому, що її учасники прибрали груди сміття, які залишають за собою горе-туристи, повідомляє інтернет-сайт голови ВО „Свобода” Олега Тягнибока.

Крім того, під час цієї експедиції були проведені ряд диспутів на націоналістичні та історичні теми, чому дуже сприяло навколишне середовище. Адже Трахтемирів - це одна із сакральних назв Українського народу та української історії поряд з такими як Київ, Чигирин, Глухів, Суботів, Холодний Яр та інші. Літописці свідчать, що саме тут акумулювалася духовна енергія України-Русі-Скіфії. Особливо цінними в історико-культурній спадщині Трахтемирова є стоянка епохи мустьє (120-130 тис. років), городище VII-VI століття до н.е. Більш того, це один із найбільших політичних центрів місцевих племен скіфського часу на Правобережній Україні. Саме тут знаходиться могильник на Батуриній горі біля села Зарубинці, який і дав назву слов'янській археологічній культурі рубежу нашої ери - зарубинецькій, а літописне місто Заруб XII-XIII століття та Зарубський монастир - були одними з найбільших на Русі церковно-культурних центрів.

Статус козацької резиденції та столиці Трахтемирів дістав у XVI-XVII ст., коли у 1578 р. під тиском запорізьких лицарів польський король Стефан Баторій офіційно передав його у володіння січовикам.

Саме тут працював уряд козаків, обирали гетьманів, приймали іноземних послів і майстрували козацькі флотилії. Звідси виходили у далекі походи. Запорожці відбудували Трахтемирівський монастир і при ньому спорудили військовий госпіталь. Це був перший лікувальний благодійний заклад для поранених, хворих і немічних воїнів в Україні. Таким чином, Трахтемирів довго був центром політичних і військових, а також суто козацьких і релігійно-національних інтересів.

Колишня гетьманська столиця й сьогодні привертає до себе увагу багатьох козацьких нащадків. Не вдалось зробити її „закритою зоною” навіть свого часу пану Бакаю, який побудував собі там „хатинку”, і практично перетворив Державний історико-культурний заповідник „Трахтемирів” (на його території було розташовано 81 археологічний, 9 історичних та 9 природничих пам'ятників) у перший приватний заповідник АТЗТ „Аграрно-екологічне об'єднання Трахтемирів”.

Нажаль, перетворення свого часу Трахтемирова у приватний заповідник скоріше являло собою захоплення території у приватну власність. Відселяючи село, у пустих хатах ламали стіни та печі, після чого за кілька років вони падали самі. Для будівництва ж маєтку нового власника довелось „пожертвувати” й частиною старовинного козацького цвинтаря.

Зараз у „конфіскованому” будиночку відпочивають люди з секретаріату президента. Принаймні так було пояснено одним з представників заповідника.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.