Чорна археологія: злочин чи порятунок?

Автор/джерело -  © Марта Шокало, Бі-Бі-Сі, Київ



Дата публiкацiї - 22.05.2006 13:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=233

Колекціонувати предмети старовини та археологічні знахідки стало модно. Кажуть, що в Україні зараз є близько 5000 приватних колекціонерів. Найвідоміші і найпублічніші серед них - донецький мільярдер Сергій Тарута, бізнесмен Платонов, Олександр Поліщук і український президент Віктор Ющенко.

Експозиційна зала історико-археологічного музею “Прадавня Аратта – Україна” у селищі Трипіллі на Київщині

Колекціонери кажуть, що вони рятують спадщину, на впорядкування якої у держави немає грошей.

Але не всі колекціонери старовини афішують свою пристрасть, адже багато експонатів у їхніх колекціях відкопані нелегально, так званими "чорними археологами".

Чорна атака?

Саме через їхню діяльність потерпає сьогодні археологічна сфера, вважає директор інституту археології Петро Толочко.

“Сьогодні склалася абсолютно критична ситуація із охороною археологічної спадщини в Україні. Очевидно, йде атака чорних колекціонерів, чорних археологів”, - каже він.

Пан Толочко дивується тому, що його інститут запідозрили у зловживаннях – недавно йому до рук потрапив лист від Петра Ющенка, бізнесмена Сергія Тарути та колекціонера Олександра Поліщука, які просять провести перевірку та інвентаризацію фондів інституту.

Крім того, пана Толочка непокоїть недавно прийнятий закон, згідно з яким ліцензування і контроль діяльності українських археологів здійснюватиме не інститут археології, як було до цього, а міжвідомча комісія, створення якої ініціювали міністерство культури та комітет з культури і духовності.

Ларьки та інститути

Голова цього комітету Лесь Танюк пояснює, що таким чином вони хочуть обмежити монополію цього наукового закладу. Йдеться не лише про розкопки, а й про будівництво. Пан Танюк каже, що інститут заробляє великі гроші на видачі дозволів на будівництво по всій Україні.

“Толочко переводить стрілки на археологію, а мова йде про інше. Його інститут створив приватні підприємства, які мають право давати дозвіл на будівництво. Наприклад, ви хочете побудувати тютюновий ларьок, ви мусите звернутися до цієї організації, заплатити гроші, і вони тоді дадуть довідку. Це просто здирство”, - говорить Танюк.

Танюку подобаються бізнесмени

Натомість Танюк не бачить нічого поганого в тому, що в Україні є приватні колекціонери старовини: “Якщо такі бізнесмени, як Платонов везуть свою виставку в Париж, ця виставка десь зафіксована, бо вона перетинала кордон, і вона повернулася в Україну. І потім є заповіт Платонова – віддати свою колекцію державі, то все таки в цьому є резон. А якби таких людей не було, то не було б взагалі ніяких збирань. Всі світові колекції були створені приватними людьми, держава ніколи не створювала колекцій”.

(Бі-Бі-Сі абсолютно не ручається за правдивість цього твердження пана Танюка).

Нелегальний ринок

Багато професійних археологів пішли працювати на деяких приватних колекціонерів та перекупщиків цінностей. За нелегальні розкопки вони отримують значно більші гроші, ніж платить їм держава.

В Україні зараз існує потужний чорний ринок збуту археологічних знахідок. За словами одного із співробітників комітету з питань культури та духовності Віталія Бабенка, Україна перетворилася на одного з провідних постачальників предметів чорної археології.

Залишки давнини, викопані з української землі, можна купити на найбільших світових аукціонах. Хоча за законом все, що знайдене в Україні, мусить належати державі.

Для того, щоб хоч якось вберегти українські скарби, захисники культурної спадщини мріють про те, щоб колись описати і зареєструвати всі колекції, які є на сьогодні в Україні, включно із колекцією президента Віктора Ющенка.

Поліщук за інвентаризацію

Ситуацію, що створилася, ми попросили прокоментувати відомого українського колекціонера, засновника приватного історико-археологічного музею “Прадавня Аратта – Україна” у Трипіллі Олександра Поліщука. З ним розмовляв Олександр Гриб.

Бі-Бі-Сі: Пане Поліщук, чому ви у листі разом із Сергієм Тарутою та Петром Ющенком вимагали провести інвентаризацію фондів Інституту археології?

О. Поліщук: Справа у тому, що вже декілька років не виконується постанова Верховної Ради про перевірку фондів. Крім того, колекція інституту археології, в першу чергу Трипільська колекція, колекція періоду бронзи включно з скіфською колекцією – а це є шедеври світової археології, і вони без сумніву, як сказав пан Толочко, повинні бути в Україні, – вони розграбовані. Причому, продовжується грабунок цей і сьогодні. Є десятки випадків, коли люди, які збирають або купують якісь речі на антикварному ринку, зустрічаються з речами, на яких знаходять інститутські коди. Тому, без сумніву, для того, щоб навести порядок в цій справі повинна бути проведена чітка інвентаризація, причому незацікавленими особами, бо наскільки мені відомо інвентаризація зараз проводить самими співробітниками інституту. Це те саме, що злодій сам у себе перевіряє, чи він не вкрав щось.

Бі-Бі-Сі: Але з іншого боку пан Толочко фактично звинувачує приватних колекціонерів у співпраці з так званими чорними археологами, чорним ринком. Ви визнаєте себе зацікавленою стороною у цій ситуації як директор приватного музею?

О. Поліщук: Колекціонер – це людина, яка купує речі вже в тих людей, які не копають, а в тих людей, які продають, а це частіше всього треті-четверті руки. На жаль, це можна зупинити тільки на першому етапі, коли проводяться незаконні розкопки, що є грабіжництвом. Це, без сумніву, повинне бути припинене, але припинене повинно бути правоохоронними органами на місцях, а це місця досить відомі – це Крим, це давньогрецьке місто Ольвія, це скіфські кургани. Крім того, розмова йде про те, що треба переписати всі приватні колекції - без сумніву, це треба зробити. Але на сьогодні не проведена інвентаризація навіть державних колекцій, немає реєстру, хоча постанова про це давно існує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.