30 червня в небі зустрінуться Венера та Юпітер

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.06.2015 03:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25181

Нічне небо в червні подарує любителям спостерігати за зірками незвичайне видовище: Венера і Юпітер зблизяться настільки, що будуть виглядати як блискуча подвійна зірка.

Розгледіти Венеру і Юпітер навіть без використання телескопа можна в західній частині нічного неба, повідомляє nat-geo.ru; в ці дні вони розташовані так близько один від одного, що їх можна заховати від погляду декількома пальцями. 20 червня до планет «приєднувався» Місяць, що утворило на небі своєрідний трикутник. Візуально здавалося, що всі небесні тіла дійсно знаходяться поруч, але це не так: Місяць від Землі розділяє відстань близько 400 тисяч кілометрів; для Венери і Юпітера ці показники - 90 млн і 890 млн км відповідно.

А з 30 червня до 2 липня Венера і Юпітер виглядатимуть як одна велика зірка. Наступного разу подібна подія відбудеться в серпні 2016 року. Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору (NASA) випустило відеоролик, що показує положення планет в червневому нічному небі.



Однак, побачити незвичайне астрономічне явище можна і вдень. Венера - третій за яскравістю об’єкт на небі Землі після Сонця та Місяця, і її нерідко можна спостерігати в світлий час доби. У поєднанні з Юпітером, 30 червня «денна» Венера буде значно яскравішою ніж звичайно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.