Експерти вимагають захистити маленьких дітей від гаджетів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.09.2015 01:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25554

За словами фахівців з компанії Childwise, майже кожна десята дитина молодша 4 років грає в ігри або дивиться телепередачі на планшеті, лежачи в ліжку. А батьки чудово знають, що це негативно впливає на здоров’я дитини.

Дослідники опитали понад тисячу тат і мам дітей у віці від 6 місяців до 4 років, пише The Daily Mail.

Дослідження показало: дошкільнята все частіше заходять у додатки з мобільних телефонів батьків. При цьому у багатьох вже є власні електронні пристрої. 7% дітей дивляться телевізор вночі (на 4% більше, ніж торік). Крім того, минулого року діти витрачали на перегляд телепередач 2,4 години, а в цьому - 2,6 години.

73% дітей молодших за 4 роки користуються комп’ютерами і мобільними телефонами в порівнянні з 27% в 2012 році. У 29% дошкільнят є свій планшет. Торік цим могли похвалитися тільки 27%. Діти в основному дивляться на планшетах телепередачі і відео, грають в ігри і користуються додатками.

Майже 50% дошкільнят, принаймні, раз у житті користувалися додатками. Більше ніж кожен третій робить це щотижня. Крім того, у 30% маленьких дітей є ігрова приставка.

Дослідники вкрай стурбовані такими результатами. Вони вважають, що батьки не повинні дозволяти дітям занадто часто користуватися гаджетами.

Гаджети негативно впливають на розвиток дітей

Вчені з Медичної школи Бостонського університету з’ясували: це негативно впливає на соціальний та емоційний розвиток дитини. Дослідники розглянули різні типи електронних пристроїв, розповідає Zee News.

Попередні дослідження показали, що електронні книги і розвиваючі додатки іноді корисні для дітей дошкільного віку і старше. Невідомо, чи вчать вони чогось дітей молодших за два роки. У будь-якому випадку, маленькі діти і немовлята краще засвоюють інформацію, контактуючи з чимось новим лицем до лиця або на руках у дорослого.

Мобільні пристрої, ймовірно, можуть бути засобом навчання. Проте не варто занадто часто використовувати їх з метою зайняти дитину, щоб вона не відволікала від важливих справ. Відомо: у дітей, які проводять багато часу перед телевізором, гірше розвита мова й соціальні навички. Гаджети, швидше за все, теж приводять до подібних наслідків, адже вони замінюють дитині соціальну взаємодію.

Дослідники припускають: електронні пристрої перешкоджають розвитку емпатії, соціальних навичок і навичок вирішення проблем, які зазвичай формуються під час ігор і під час взаємодії з іншими людьми. Крім того, гаджети негативно впливають на процес розвитку сенсомоторних і зорово-рухових навичок, важливих при вивченні математики та природничих наук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.