ВАСУ визнав незаконними встановлені Кабміном норми споживання газу

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 17.02.2016 21:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26173

При розрахунку оплати діятимуть норми споживання газу без лічильників до травня 2015 року.

Вищий адміністративний суд України визнав незаконною і скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників. Рішення суду №К/800/49436/15 набуло чинності 28 січня 2016 року і оскарженню не підлягає, передає кореспондент РБК-Україна.

Вищий адмінсуд визнав постанову Кабміну №237 незаконною з дня її прийняття та скасував її. Тому використання встановлених норм є порушенням закону, яке загрожує мільярдними збитками для державної компанії "Нафтогаз України". У зв’язку з цим, при розрахунку лютневої оплати за державний газ застосовуються колишні, які діяли до травня 2015 року, норми споживання газу без лічильників.

Постачальники газу будуть змушені за весь період дії визнаного судом незаконною постанови КМУ, зробити перерахунок обсягів використаного газу споживачами, що не мають приладів обліку газу. Враховуючи, що постанова діяла в цілому 9 місяців та з урахуванням середньостатистичного складу сім’ї у 2,6 людини, за цей період одне домогосподарство з газовою плитою використовувало, але не сплатила близько 70 куб. м. газу. З урахуванням діючих цін середньостатистична доплата для таких споживачів складе близько 500 грн.

Складніша ситуація у споживачів, які використовують газ не тільки для приготування їжі, але і для підігріву води - в цьому випадку середньостатистичним домогосподарством було використано, але не сплачено, близько 300 куб м газу на суму більше 1,5 тис. гривень.

За оцінками експертів, в тому числі і залучених зарубіжними організаціями (наприклад, USAID), через необґрунтоване зменшення норм споживачі газу без лічильників більше половини використовуваного газу отримують безкоштовно. З урахуванням того, що за нормами за газ платять приблизно 4 млн домогосподарств, в результаті прийнятої Кабінетом міністрів постанови КМУ №237, в минулому році вони спожили, але не сплатили, близько 700 млн куб. м газу вартістю приблизно 5 млрд грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.