Київ і Москва уклали транзитне перемир’я

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.02.2016 13:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26197

25 лютого Україна відновлює транзитні переміщення по свої території вантажних автомобілів з Росії.

Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив напередодні. Доцільність такого рішення пояснили тим, що Росія відновила транзит українських вантажівок по своїй території. Між тим, активісти, які раніше ініціювали громадську блокаду російських перевізників, невдоволені таким рішенням та мають намір відновити свою акцію.

У Міністерстві інфраструктури вирішили за доцільне пристати на російську пропозицію і відновити рух транзитних автоперевезень. Як зазначив міністр Андрій Пивоварський, скасування блокади необхідне з огляду на важливе значення транзитних перевезень для української економіки. До того ж, за умов, коли Польща та Росія залагодили свої суперечки і відновили транзитний рух вантажівок, продовження блокади загрожує Україні втратою транспортних коридорів.

«Основні євразійські транзитні коридори проходять через територію України. Коли фура з російськими номерами їде територією України – це не означає, що там російський водій. Це не означає, що вона везе товари російського походження. Більше отого – це не означає, що ця фура у власності росіянина. Це може бути транснаціональна компанія, яка має офіс в Російській Федерації», – розповів Андрій Пивоварський на засіданні уряду.

Прем’єр-міністр визнав аргументацію міністра інфраструктури слушною.

«Вони нам – відкривають, ми на умовах взаємності також вживаємо відповідних заходів. МВС і Національна поліція забезпечує на початковий період поновлення транзитних перевезень відповідну безпеку», – зазначив Арсеній Яценюк.

Між розрахунком і патріотизмом

Експерт з питань транспорту Олександр Кава вважає таке рішення уряду виправданим, адже продовження транспортної блокади загрожує мільярдними збитками.

«Транзит територією Росії є вкрай важливий для українських автоперевізників, так само – і для українських виробників. Через територію Росії перевозяться українські товари до країн Середньої Азії та до Фінляндії. А сумарно це обсяг експорту близько 1,5-2 мільярда доларів», – наголошує він.

Натомість активісти націоналістичних організацій, які ініціювали блокаду російських транзитних перевезень, невдоволені таким рішенням уряду. Зокрема, в організації «Карпатська Січ», яка блокувала російські вантажівки на Закарпатті, відповідне рішення уряду сприйняли як «виклик».

У «Правому секторі» зазначили, що мають намір скоординувати свої подальші дії із оргкомітетом блокади та ухвалити з цього приводу колегіальне рішення.

«Незалежно від того, які й куди товари вони там везуть – все одно прибуток іде російським компаніям, які сплачують податки. А з цих податків потім оплачується війна. На якій вбивають українських солдатів», – зазначає в розмові з Радіо Свобода речник «Правого сектору» Артем Скоропадський.

На початку року Росія припинила транзит українських товарів через свою територію. Утім, невдовзі, після того, як у Росії виникли проблеми із транзитом через територію Польщі та Румунії, основний потік російських вантажів до Європи пішов через територію України. Відтак, спочатку на Закарпатті, а потім і в інших областях почалися громадянські акції з блокування російських вантажних перевізників, а згодом відповідне рішення ухвалив уряд.

Тепер ініціатори блокади назвали урядову позицію з приводу відновлення транзиту неприпустимою і обіцяють знову перекрити дороги для російських вантажівок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.