СБУ викрила сепаратистів, які агітували за фейкову «Запорізьку народну республіку»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.07.2020 17:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30825

У Запоріжжі Служба безпеки України припинила діяльність групи сепаратистів, які в інтересах ворожих спецслужб розхитували ситуацію в регіоні та пропагували ідеї «русской весны», зразка 2014 року.

Один з ватажків російського проєкту дестабілізації регіону України

Про це повідомив пресцентр СБУ.

За даними досудового слідства, зловмисники належали до одного з проросійських радикальних рухів, послідовники якого виступають за відокремлення південно-східних регіонів від України для створення на їх території терористичних організацій на кшталт «Л/ДНР».

Після невдалої спроби захоплення влади в Запоріжжі навесні 2014 року зловмисники виїхали до тимчасово окупованого проросійськими силами Луганська. Спочатку вони допомагали бойовикам облаштовувати незаконні блокпости та барикади навколо захоплених адміністративних будівель, а пізніше розпочали співпрацю із представниками так званого «силового блоку Л/ДНР».

За задумом кураторів учасники групи мали повернутися в Запоріжжя і чекати подальших вказівок. Терористи планували використовувати групу для здійснення підривної діяльності та нагнітання суспільних настроїв на мирній території України. На виконання ворожого завдання напередодні державних свят зловмисники розповсюджували в місті деструктивні матеріали із закликами до повалення конституційного ладу, насильницької федералізації та створення фейкової «Запорізької народної республіки».

Під час слідчих дій за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, медалі та нагрудні знаки так званих «Л/ДНР» і країни-агресора, амуніцію, сепаратистську та комуністичну символіку.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного режиму) Кримінального кодексу України.

Заходи із викриття протиправної діяльності здійснювались під процесуальним керівництвом прокуратури Запорізької області.

Як повідомлялося раніше, у Мелітополі з’явилися козачки, яких раніше зафіксували серед так званої
«самооборони Криму» і на Донбасі у 2014 році. Нині вони, під патронатом МП виявили бажання «допомагати»
поліції охороняти громадський порядок у населених пунктах району. Поліція відмовила «у послузі».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.