Україна має два варіанти: НАТО або озброєння і, можливо, ядерний статус

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 15.04.2021 15:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31488

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Берлін та західних партнерів загалом перейти від гарних слів про солідарність з Україною до реальної допомоги нашій країні.

Про це він заявив в ефірі німецької радіо Deutschlandfunk.

Західні партнери заявляють про занепокоєння, але все одно не готові допомогти зброєю, констатував Мельник. Без солідарності, без введених санкцій Україна, «можливо, не пережила би ці останні 7 років», але нині потрібні не лише «милі запевнення в солідарності», цього занадто мало (як показав досвід 2014 року та анексії Криму). Виключно словами, проханнями, закликами на адресу Москви мало чого можна досягнути, підкреслив дипломат, адже Путін розуміє виключно мову сили. «А такої мови наразі і не вистачає», - визнав Мельник.

«Ми потребуємо наразі серйозних кроків… Нам потрібна військова підтримка… Нам потрібні модернізація нашої армії, нам потрібні найсучасніші системи озброєння, щоб зміцнити нашу обороноздатність», - сказав посол і нагадав, що Німеччина – четвертий найбільший експортер зброї у світі.

Він дорікнув Берліну за «моралізаторство», небажання жодним чином провокувати Путіна і зауважив, що російський президент грається саме на таких побоюваннях європейців.

Однак зараз йдеться не про звичайні канони риторики Москви, а про «дуже реальну підготовку до війни», що Берлін має серйозно сприймати, підкреслив дипломат.

За його словами, для того, аби упередити вторгнення в Україну завтра чи після завтра, не дати Путіну стерти Україну з мапи світу, держава має єдину можливість – набути членства в НАТО.

«В України немає іншого вибору: або ми є частиною такого союзу, як НАТО, і робимо свій внесок у те, щоб ця Європа стала сильнішою, більш впевненою в собі, або у нас залишається єдина альтернатива - озброюватись самим, і можливо, знову подумати про ядерний статус», - заявив Мельник.

Як повідомлялося раніше, напередодні перед нарадою міністрів оборони та закордонних справ країн-членів НАТО глава Міноборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер запевнила, що Німеччина «віддана» допомозі Україні, але на запитання, чи готовий Берлін допомогти в разі виникнення гарячого конфлікту Києву зброєю, глава Бундесверу сказала лише, що ФРН як член НАТО надає допомогу в підготовці ударних сил української армії та в сфері військової медицини, інші країни НАТО підтримують Україну в інших сферах.

Останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході й півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

6 квітня також стало відомо, що окрім стягування військ до українського кордону Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.