Щоб вступити до НАТО, Україна має викорінити корупцію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.06.2021 08:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31649

Президент США Джо Байден заявляє, що Україна для того, щоб вступити до союзу НАТО, має викорінити корупцію, як і виконати інші критерії. Але при цьому він заперечив, що окупація Росією частин України може виключити її вступ.

Відповідаючи на пресконференції в Брюсселі після закінчення саміту Північноатлантичного союз, на запитання, чи те, що Росія вторглася в частини України, фактично виключає можливість для України хоч колись вступити до НАТО, враховуючи, що в разі її членства в НАТО США і НАТО муситимуть захищати Україну від Росії, – Байден відповів: «Ні».

А на запитання про слова президента України Володимира Зеленського, який «хотів отримати чітку відповідь – так чи ні» – щодо отримання Україною Плану дій для членства в НАТО, Байден наголосив: «Це залежить від того, чи вони (українці) виконають критерії. Факт той, що вони все ще мають викорінити корупцію. Факт той, що вони мають виконати інші критерії для того, щоб отримати ПДЧ. І цьому не можна навчити. І це ще треба побачити. А тим часом ми будемо робити все можливе, щоб надати Україні можливість бути в змозі продовжувати протистояти російській фізичній агресії».

Щодо можливого вступу України до НАТО президент США заявив: «І буде залежати не тільки від мене, чи ми зможемо дійти висновку, що Україна може вступити в НАТО – це буде залежати від альянсу, від того, як у ньому проголосують. Але я знаю одне: вони (українці) мають переконати в цьому, і це не легко».

«Я виступав із промовою багато років тому в Верховній Раді і сказав, що Україна має можливість зробити те, чого ще ніколи не ставалося в історії України, а саме створити державу з демократично обраною владою, не корумповану й керовану олігархами. І я звернув їхню увагу, коли виступав із цією промовою, що вони ввійдуть в історію як батьки-засновники України, якщо вони це зроблять. І їм іще багато треба зробити», – додав Джо Байден.



Говорячи в іншій частині пресконференції про відносини з Росією, він також заявив, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним пізніше цього тижня прокладе йому «червоні лінії».

Назвавши Путіна «твердим» і «гідним опонентом», Байден додав: «Я не шукаю конфлікту з Росією, але ми дамо відповідь, якщо Росія продовжить свою шкідливу діяльність».

І, додав президент США про результати саміту, «як союзники ми також підтвердили нашу постійну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України».

Попередніми днями напередодні саміту президент України Володимир Зеленський виступив із низкою заяв, у яких вимагав від Північноатлантичного союзу і керівників держав-членів негайного надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

Зокрема, вже в день саміту 14 червня він говорив про це з прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном.

Також цього ж дня Зеленський закликав Байдена прискорити процес інтеграції України в НАТО через План дій для набуття членства. «Якщо говорити про НАТО та ПДЧ, я б дійсно хотів отримати чітку відповідь: так чи ні. Нам потрібні конкретні дати і ймовірність цього для України», – заявляв він.

У НАТО ж підтверджують свою висловлену ще 2008 року обіцянку надати Україні, як і Грузії, членство, але конкретних термінів не називають – і наголошують, що для цього Україні необхідно здійснювати реформи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.