ЄС у Київі каже про підтримку України і про реверс газу через Словаччину

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 13.10.2021 10:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31960

Президент України та керівники Європейського Союзу заявили про прагнення далі зміцнювати «політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з ЄС», а також про співпрацю в умовах газової кризи.

Обіцянки пролунали 12 жовтня за результатами саміту Україна - ЄС, в межах якого у Києві перебували президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської ради Шарль Мішель та інші чільні представники Євросоюзу.

Двадцять третій саміт Україна-ЄС зосередився на вирішенні поточних питань, але від нього не очікували просування у стратегічних прагненнях України приєднатися до Європейського Союзу.

Президент Володимир Зеленський неодноразово закликав ЄС виявити конкретну підтримку європейських прагнень України замість звичних заяв Брюсселя про право України на вступ у разі виконання передумов.

Урсула фон дер Ляєн сказала, що Брюссель домовився працювати з Києвом над гарантіями газопостачання Україні на тлі українських скарг, що Росія зменшує транзит газу через українську газотранспортну систему в умовах різкого зростання європейських цін на енергію.

1 жовтня Росія припинила транспортування газу через Україну до Угорщини, почавши натомість використовувати газопровід Турецький потік через Балкани.

Російсько-Угорська домовленість означає не лише втрату фінансових надходжень Україні за транзит, але й потенційну втрату можливості для України купувати російський газ з Європи.

«Єврокомісія та українські фахівці зараз вивчають різні сценарії забезпечення необхідного постачання для України», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона зокрема говорила про можливість реверсного постачання газу Україні з ЄС «наприклад через Словаччину, яка готова долучитися до цієї справи».

«Третє - це поглянути на стратегічний резерв, а саме на тему газосховищ… Для України це так само важливо як для Європейського Союзу», - підкреслила президентка Єврокомісії.

ЄС заявляє про підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, і 11 жовтня Брюссель оголосив, що збільшив до 185 кількість осіб (також 48 юридичних осіб), які підпадають під європейські санкції пов’язані з нелегальною анексією Криму.

У Києві підписали давно очікувану Угоду про спільний цивільний авіаційний простір ЄС і України.

ЄС також пропонує набір заходів на 6,5 мільярда євро ($7,5 млрд.) для заохочення інвестицій в Україну.

З 2017 року між Україною та Євросоюзом діє угода про асоціацію та зону вільної торгівлі, наслідком якої стало значне зростання економічних зв’язків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.