Газпром зменшив транзит через Україну майже до половини обсягів за контрактом

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 1.11.2021 18:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32011

Із 1 листопада російський Газпром зменшив транзит газу в держави Європейського Союзу через Україну до 57 млн кубометрів на добу, тоді як транзитний контракт передбачає добові об’єми прокачування на рівні 109 млн кубометрів.

Про це генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон повідомив у Фейсбуці.

«Незважаючи на голосні заяви, обсяг транзиту з РФ до ЄС постійно зменшується. … З 1 листопада транзит через Україну в черговий раз зменшився - до 57 млн кубометрів на добу», - зазначив він.

Крім того, додав Макогон, з 1 жовтня транзит через Україну вже скоротився до 86 млн кубометрів на добу. Щоправда, попри це, Газпром все одно сплачує за транзитну потужність 109 млн куброметрів на добу.

«При таких обсягах транспортування Газпром недопоставить до ЄС до кінця травня близько 5 млрд кубометрів», - наголосив гендиректор Оператора ГТС України.

Як повідомлялося раніше, річна потужність української ГТС становить 146 млрд кубометрів, що дозволяє транспортувати майже вдвічі більше газу, ніж за допомогою газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», обсяг яких лише 55 млрд кубометрів газу на рік.

Наприкінці 2019 року Україна та РФ підписали новий контракт на транзит газу, який діятиме протягом 2020 - 2024 років. Одними з ключових положень угоди стала фіксація мінімальних обсягів транзиту газу за принципом "качай або плати" та відсутність прив’язки до обов’язкових закупівель Україною газу в Росії.

Угода передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів у 2020 році та по 40 млрд кубометрів у 2021 - 2024 роках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.