Росія висилає чергову партію американских дипломатів

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 1.12.2021 13:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32111

Росія заявила в середу, що наказує співробітникам посольства США, які перебувають у Москві більше трьох років, вилетіти додому до 31 січня, що є кроком у відповідь за те, що, за словами Москви, було рішення США обмежити терміни російських дипломатів.

Крок, останній в ескалації дипломатичного скандалу, приходить після того, як посол Росії в США на минулому тижні заявив, що 27 російські дипломати і члени їх сім’ї були вислані зі Сполучених Штатів до 30 січня.

"Ми... маємо намір відповісти відповідним чином. Співробітники посольства США, які перебувають у Москві більше трьох років, повинні покинути Росію до 31 січня", - повідомила на брифінгу речник МЗС Марія Захарова.

Інформаційне агентство RIA з посиланням на неї повідомило, що нові правила США означають, що російським дипломатам, які були змушені покинути Сполучені Штати, також заборонено працювати дипломатами в Сполучених Штатах протягом трьох років.

"До 1 липня наступного року, якщо Вашингтон не відмовиться від трирічного правила і не піде на компроміс, більше (США) працівників (у Росії) виїде в кількості, що відповідає кількості росіян, оголошеної Держдепартаментом", - сказала вона.

Від посольства США в Москві не було негайного коментаря.

Подальше скорочення персоналу американського посольства в Москві чинитиме тиск на операцію, яку Вашингтон вже назвав близькою до «присутності наглядача» на тлі висилки «один за одного» та інших обмежень.

Посольство США є останньою оперативною місією США в країні після закриття консульств у Владивостоці та Єкатеринбурзі, і воно скоротилося до 120 співробітників з приблизно 1200 на початку 2017 року, повідомляє Вашингтон.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що для Вашингтона ще не пізно зупинити Москву, якщо вона відмовиться від власних планів вигнати російських дипломатів.

Зв’язки між Вашингтоном і Москвою, які протягом багатьох років були низькими після холодної війни, знаходяться під тиском через нарощування російських військ поблизу України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.