Путін заявив про перемогу, захистивши Казахстан від повстання

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 10.01.2022 17:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32202

Президент Росії Володимир Путін заявив про перемогу в понеділок, захищаючи Казахстан від терористичного повстання, яке він назвав підтримуваним іноземними державами, і пообіцяв лідерам інших колишніх радянських держав, що очолюваний Москвою альянс захистить. їх теж.

Найбільше місто Казахстану Алмати повернулося до майже нормального стану в понеділок після тижневих заворушень, найгіршого насильства за 30-річну незалежну історію того, що було найстабільнішою колишньою радянською державою в Центральній Азії.

Прибиральники прибирали сміття з вулиць, усе ще завалених згорілими автомобілями. Більшість магазинів знову відкрилися, громадський транспорт і регулярні рухи повернулися, а Інтернет у місті знову ввімкнули на кілька годин, вперше з минулої середи.

Згоріла, під час повстання, мерія і площа біля неї закрита силовиками для відвідування. Поліція обшукувала автомобілі на блокпостах.

Минулого тижня Путін відправив десантників для захисту стратегічних об’єктів після того, як антиурядові демонстранти розгромили та підпалили громадські будівлі. Вважається, що десятки людей загинули в результаті зіткнень між силами безпеки та демонстрантами в містах по всій країні.

Швидка реакція Росії продемонструвало готовність Кремля застосувати силу, щоб захистити свій вплив на колишній Радянський Союз, у той час, коли Москва також перебуває у протистоянні із Заходом через десятки тисяч військових, зосереджених поблизу України.

Путін на віртуальному саміті військового альянсу колишніх радянських держав ОДКБ заявив, що цьому органу вдалося «запобігти підриву основ держави, повній деградації внутрішньої ситуації в Казахстані, блокувати терористів, злочинців, мародерів та інші кримінальні елементи».

"Звичайно, ми розуміємо, що події в Казахстані - це не перша і далеко не остання спроба втрутитися у внутрішні справи наших держав ззовні", - сказав він. «Заходи ОДКБ чітко показали, що ми не дозволимо розгойдувати ситуацію вдома».

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив на саміті, що його країна пережила "спробу державного перевороту".

«Під виглядом спонтанних протестів вибухнула хвиля заворушень», – сказав він. «Стало зрозуміло, що головна мета — підірвати конституційний лад і захопити владу».

І Росія, і Казахстан зобразили заворушення як повстання, яке підтримується іноземними державами, хоча вони не сказали, кого вони звинувачують у його організації.

Росія вже давно звинувачує Захід у розпалюванні так званих "кольорових революцій" - повстань, які скинули уряди в таких країнах, як Грузія, Україна, Киргизстан і Вірменія - і просуває власну роль у їх придушенні. Вона підтримала лідера Білорусі в розгромних демонстраціях у 2020 році.

ПОГЛИНАННЯ

Повстання в Казахстані почалося з того, що протести проти новорічного підвищення цін на пальне швидко поширилися минулого тижня на загальнонаціональні демонстрації проти уряду та 81-річного екс-лідера Нурсултана Назарбаєва. Він передав посаду президента, на якій перебував найдовше у колишній радянській державі, Токаєву три роки тому, але вважалося, що він зберіг кермо влади.

"Головний удар був спрямований проти (міста) Алмати. Падіння цього міста відкрило б шлях для захоплення густонаселеного півдня, а потім і всієї країни", - сказав Токаєв - «Тоді вони планували захопити столицю».

З моменту здобуття незалежності Казахстаном керували жорстко та з нечисленною формальною політичною опозицією, але десятиліттями вважався, що влада репресивніша, ніж у його центральноазіатських сусідів. Насильство стало шоком для жителів Алмати, які поділилися в мережі віршем, в якому нарікали на те, що «місто-сад» було «зґвалтовано, захоплено, витоптано та спалено».

Токаєв заявив, що незабаром завершиться масштабна антитерористична операція, а також місія ОДКБ, яка, за його словами, налічувала 2030 військовослужбовців і 250 одиниць військової техніки.

У заяві міністерства закордонних справ Казахстану йдеться, що серед нападників були «особи, які мають досвід роботи в зоні бойових дій у лавах радикальних ісламістських угруповань», без додаткових подробиць.

Комітет національної безпеки, наступник КДБ радянських часів, заявив, що ситуація стабілізувалася і що сили безпеки відновили контроль.

Минулого тижня Токаєв звільнив голову комітету Каріма Масімова та його головного заступника, племінника Назарбаєва. Відтоді Масімова затримали за підозрою у державній зраді. Про самого Назарбаєва нічого не чути, після того, як його позбавили посади, яку він обіймав після відмови від президентства.

Понеділок оголосили днем ​​жалоби за загиблими в результаті заворушень. Російські та державні ЗМІ з посиланням на урядовий пост у соцмережах повідомляють, що загинули 164 людини. Органи охорони здоров’я та поліції не підтвердили цю цифру, а оригінальний пост у соцмережах було видалено.

Колишній прем’єр-міністр Казахстану Акежан Кажегельдін заявив у неділю Reuters, що Токаєв повинен рухатися швидко, щоб зміцнити свою хватку після того, як, схоже, порвав з Назарбаєвим.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.