Техніка Східного військового округу їде на Захід

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.01.2022 16:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32209

У Росії відбувається інтенсивне перекидання військ зі Сходу і Сибіру у західному напрямку.

Минулого тижня ми і інші дослідники спостерігали в соціальних мережах багато відео, де військове I обладнання захопленого на дорогах, в процесі навантаження на залізничних платформах і на рівнях, рухаючись на захід, передає дослідницька спільнота СІД.

З підписів та коментарів до відео, а також за профілями користувачів, які їх виклали, нам вдалося встановити місця їхньої зйомки. Більшість (за винятком передбачуваних відео перекидання десантників у Казахстан) відзняті у Східному Сибіру та Далекому Сході — від Бурятії до Приморського краю.

Усього нам вдалося виявити близько 30 таких відео, а останні кілька днів їх кількість істотно зросла. Автори та коментатори кажуть, що бачили по кілька подібних поїздів за тиждень або навіть більше одного поїзда на день.

Склад техніки, що перевозиться, досить різноманітний — на платформах ми помітили вантажівки , автозаправники, танки, бойові машини піхоти, реактивні системи залпового вогню «Град» і «Ураган» . Крім того, на відео з Новосибірська ми помітили імовірно ЗРК "Тор" або ЗСУ "Шилка" ( на 0:20 ). Разом з технікою в пасажирських та товарних вагонах їде і особовий склад, проте точно його чисельність встановити складно.

Актуальна інформація з більшості платформ недоступна у відкритих базах даних, що говорить про те, що на момент перевірки вони здійснювали рейси з військовою технікою — як ми писали раніше, ми вже стикалися з подібним прихованням інформації про військові перевезення.

Однак, за непрямими даними, ми можемо встановити як мінімум пункти відправлення. Серед них - Улан-Уде (Республіка Бурятія), Борзя (Забайкальський Край), Білогірськ (Амурська область) та Уссурійськ (Приморський край). Географія пунктів відправлення дозволяє припустити, що техніка відноситься до з’єднань всіх чотирьох армій (5-ї, 29-ї, 35-ї та 36-ї) Східного військового округу (ВВО). Варто зазначити, що один з ешелонів вирушив зі станції Дивізіонна до Улан-Уде, неподалік якої дислокується 5-а окрема танкова бригада, відома участю у боях за Дебальцеве у 2015 році.

Таке широке залучення сил, а також те, що деякі ешелони були помічені вже в Новосибірську та Кемерово (тобто поза ВПО), не дозволяє пояснити перекидання місцевими навчаннями. Враховуючи, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв нещодавно оголосив про виведення сил ОДКБ з країни, є найімовірнішим, що техніка приєднається до сил, зосереджених у Криму та регіонах, що межують з Україною. Джерела New York Times в американській розвідці стверджують, що Росія планує наростити стотисячне угруповання біля кордонів до 175 тисяч бійців.

При цьому в тому ж матеріалі йдеться, що можливий напад на підконтрольні українській владі території може бути відкладено через погодні умови, оскільки через теплу зиму ґрунт на сході України поки що не замерз. Розвідники вважають, що це може змусити перенести операцію на лютий. Крім того, частина експертів, опитаних The Guardian , вважають масштабну операцію із захопленням Києва та Харкова малоймовірною. У доповіді Institute for the Study of War йдеться, що для повноцінної окупації тільки столиці та великих міст на сході України може знадобитися до 325 000 військовослужбовців, а ми, як і раніше, не спостерігаємо жодних ознак мобілізації або залучення військ національної гвардії та/або військової поліції.

У будь-якому випадку, ми продовжуємо моніторинг ситуації з нарощуванням російського угруповання біля кордонів України та просимо ділитися наявною інформацією про пересування військ.





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.