Польща попереджає, що Європі загрожує найбільший ризик війни за останні 30 років

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 13.01.2022 15:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32212

Європа ближча до війни, ніж за минулі 30 років, попередив міністр закордонних справ Польщі під час третього раунду дипломатії цього тижня, спрямованого на розрядку напруженості через вимогу Росії ніколи не дозволяти Україні приєднатися до НАТО.

Звертаючись до представників 57 членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Збігнєв Рау не назвав Росію, але перерахував низку конфліктів, до яких є пряма причетність Москви.

«Схоже, що ризик війни в зоні ОБСЄ зараз більший, ніж будь-коли раніше, за останні 30 років», – сказав Рау у промові, в якій окреслив пріоритети своєї країни, оскільки цього року вона головує в ОБСЄ за ротацією.

«Протягом кількох тижнів ми стикаємося з перспективою серйозної військової ескалації у Східній Європі».

Польща входить до числа членів НАТО, які найбільше активно протистоять ревізіоністським амбіціям Росії у Східній Європі, на її думку.

"Ми повинні зосередитися на мирному врегулюванні конфлікту в Україні та навколо неї", - додав Рау, закликаючи до "повної поваги суверенітету, територіальної цілісності та єдності України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Росія розмістила понад 100 000 військових біля кордонів з Україною, яка вже бореться з підтримуваними Москвою сепаратистами на сході. Росія анексувала український Крим у 2014 році.

Четвергові переговори у Відні стануть першими цього тижня, на яких Україна буде представлена, але лише на низькому рівні послів. Переговори на рівні міністрів між Росією та США у Женеві у вівторок і між Росією та НАТО в Брюсселі у середу не мали чіткого прогресу.

У четвер Кремль надав негативну оцінку переговорів Росії з безпеки зі Сполученими Штатами та НАТО цього тижня, назвавши їх "невдалими" і сказавши, що існують розбіжності з фундаментальних питань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.