Свобода слова по-російські. Наступ на Інтернет

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 29.11.2007 21:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4270

Із наближенням виборів депутатів Держдуми, які пройдуть 2 грудня, і виборів Президента (2 березня 2008 року), російські власті зробили перші серйозні кроки із обмеження свободи доступу до інформації в рунеті.

Так, користувачі домашніх мереж в Ростові-на-Дону заявили про те, що їхні провайдери поставили редирект з опозиційних сайтів на ресурси, що підтримують Володимира Путіна.

По повідомленню блоггера braindump 28 листопада з мережі місцевого провайдера ЮТК не можна було потрапити на сайти nbp-info.ru і kasparov.ru. Ці сайти представляють заборонену НБП Едуарда Лімонова і лідера ОГФ Гарі Каспарова відповідно.

Доступ до даних сайтів був закритий технічним фільтром провайдера. В даний час доступ до опозиційних сайтів знову відкритий, проте численні коментатори в блогах називають це лише "першою ластівкою", порівнюючи можливі обмеження рунета з тими, які вже зараз існують в Китаї.

Крім того, напередодні крупний московський провайдер Masterhost був вимушений припинити роботу сайта лівої опозиції Forum.msk.ru на вимогу правоохоронних органів. Лист з МВС поступив в компанію 28 листопада, про що редакція сайту була повідомлена.

"Газета GZT.ru" відзначає, що МВС звернулося до провайдера з вимогою видалити з інтернет-сторінки інтерв'ю кандидата в депутати Василя Шандибіна, в якій ЦВК угледів "ознаки протиправної передвиборної агітації". Раніше, за словами редактора сайту Анатолія Баранова, співробітники МВС зверталися з подібним проханням безпосередньо до редактора, але він відмовився його виконати.

У інтерв'ю, яке стало предметом суперечки, Шандибін в різких виразах коментував висунення сенатора Людмили Нарусової кандидатом в депутати Держдуми.
Робоча група ЦВК з інформаційних суперечок на чолі з Майєю Грішиною вперше висловила претензії до матеріалу ще в початку жовтня. ЦВК визнала вислови Шандибіна агітацією.

Член ЦВК Майя Грішина заявила, що, відправивши запит до правоохоронних органів, Центрвиборчком більше не стежив за його долею. Грішиній не відомо, чому на виконання цього рішення пішли майже два місяці.

Баранов розцінив вимогу ЦВК зняти інтерв'ю Шандибіна з сайту як цензуру. "Такі дії ЦВК, особливо перед виборами, - це кричуще порушення Конституції, - сказав Баранов. - Мій сервер закривають по дзвінку, як двірницьку, як кабінку туалету, навіть не запитавши моєї думки. Мене не викликали на комісію з інформаційних суперечок, я з Чуровим спілкуюся через газети, з міліцією - по телефону".

У Читі закрито опозиційне інформаційне агентство

Крім того, зупинена робота сайту читинського інформаційного агентства Regnovosti.ru. Вранці 29 листопада портал функціонував протягом декількох годин, із заявою від редакції на титульній сторінці. У заяві мовилося, що "по незалежних від редакції причинах, сайт тимчасово припиняє роботу".

Наразі сайт агентства недоступний. "Регновості" були опозиційним ЗМІ, що часто виступали з критикою місцевих чиновників і "партії влади", відзначає "Новий регіон".

Інформагентство активно освітлювало пікети на захист Михайла Ходорковського, що проходили в Читі, і публікувало матеріали від правозахисників.

Сибірського провайдера звинуватили в тому, що в Інтернеті є екстремістські сайти

Прокуратура Читинської області заявляє, що читинська філія ОАО "Сибірьтелеком" сприяє розповсюдженню інформації екстремістської спрямованості в інтернеті.

Про це повідомляє РІА "Новості"

"Перевірка ряду сайтів в Інтернеті виявила факти розміщення на їх сторінках матеріалів, що містять публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, здійснення терористичних актів, збудження ненависті або ворожнечі, а рівно приниженню гідності людини або групи осіб", - повідомив старший помічник прокурора Читинської області по роботі із ЗМІ Анатолій Уськов.

Зокрема, по словах Уськова, згідно висновкам проведеного філолого-лінгвістичного дослідження цих матеріалів, їхні тексти свідчать про негативне сприйняття всього російського, направлені на формування негативного образу російського народу і приписують росіянам виключно ворожі дії, імперські амбіції по відношенню до інших народів, створюють спотворене уявлення про роль російського народу в історичному процесі.

"ВАТ "Сибірьтєлєком", надаючи послуги передачі даних і здійснюючи з'єднання фізичних і юридичних осіб з Інтернетом, забезпечує своїм абонентам доступ і до цих сайтів. Тим самим "Сибірьтєлєком" сприяє розповсюдженню інформації, що міститься на них, спрямованої на порушення цілісності Російської Федерації, підрив безпеки держави, розпалювання соціальної, расової і релігійної ворожнечі", - сказав представник прокуратури.

Іншими словами, провайдер "Сибірьтєлєком", на думку читинської прокуратури, винен в тому, що в Інтернеті є екстремістські сайти.

Представникові читинської філії ОАО "Сибірьтєлєком" важко прокоментувати подію, але він завірив, що компанія розбереться в ситуації і найближчим часом офіційно висловить свою позицію з цього питання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.