Суд Греції дозволив поклонятися античним богам

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.03.2006 20:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=52

У Греції суд першої інстанції дозволив поклоніння античним богам, повідомляє РІА “Новини” із посиланням на публікацію, що напередодні з’явилася у грецькій газеті Kathimerini.

Суд дозволив кільком позивачам сформувати асоціацію, метою якої є поклоніння дванадцяти олімпійським богам на чолі із Зевсом.

“Кожний має право сповідати свою віру, якою б вона не була”, - заявив один із засновників асоціації Апостолос Врахіолідіс.

Члени нової асоціації не згодні з тим, щоб їх вважали ідолопоклонниками (для православної Греції таке визначення вважається досить образливим). “Ми просто хочемо вільно поклонятися богам, яким поклонялися наші предки”, - говорять вони.

Позивачі звернулися в суд через те, що в Греції пануюче положення в релігійних питаннях займає Еладська православна церква, яка може ефективно пручатися спробам уведення “нетрадиційних” культів. У русі “неоязичників” Православна церква бачить один із різновидів так званих культів Нового часу, пов’язаних з окультизмом.

Дванадцять олімпійських богів шанувалися древніми греками, а згодом і римлянами, імперія яких займала все Середземномор’я і значну частину Європи. Спочатку олімпійські боги походили на тварин, але в класичну епоху (V століття до нашої ери) їх уявляли антропоморфними безсмертними істотами. Незважаючи на те, що релігійні почуття древніх греків були цілком щирими, вони не вважали за сором описувати олімпійських богів як простих смертних, підданих усім людським слабкостям. Наприклад, Гомер в епічній поемі “Іліада” описує, як боги воюють і фліртують між собою, а також плетуть інтриги.

Язичницька релігія античного світу стала занепадати на межі нашої ери. Язичництво було остаточно витиснуте після того, як у IV столітті християнство стало державною релігією Римської імперії.

У сучасній Греції існує нечисленний рух неоязичників, що пропагує “повернення до джерел” давньогрецької цивілізації, зокрема, через поклоніння древнім богам.

Сьогодні цієї стародавньої релігії дотримуються близько 100 тисяч жителів Греції. Вони поклоняються Зевсу, Гері, Посейдону, Афродіті, Гермесу та іншим античним богам.

Раніше Міністерство культури забороняло проводити богослужіння в місцях археологічних розкопок. Тому досить часто збори прихильників стародавньої релігії носили таємний характер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.