Луганські археологи полюють на баб

Автор/джерело -  © ngo.donetsk.ua



Дата публiкацiї - 23.10.2008 11:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5989

У понеділок експозицію парку-музею стародавнього каменерізного мистецтва просто неба Луганського національного університету поповнила нова знахідка студентів вузу – стела бронзового століття.

Про це розповів кандидат історичних наук, доцент ЛНУ Костянтин Красильников.

Експедиція, в результаті якої в парку-музеї з'явилася новинка, проходила в селищі Кам'янка Лутугинського району. У ній брали участь 16 студентів різних курсів історичного факультету ЛНУ, - повідомляє прес-служба ВНЗ. «Нами були проведені рятувальні розкопки курганного комплексу, - розповів Костянтин Іванович. – Ми копаємо цей курган вже третій рік. Цього року нам вдалося знайти 4 скульптури, котрі належать до бронзового століття і середньовіччя».

Знайдені стели – предмети сакрального характеру. Як і будь-яка археологічна знахідка, вони ілюструють особливий фрагмент культурного минулого нашого народу. Але луганчани зможуть побачити в парку поки лише одну з них. Три інших експонувати на вулиці не можна. «Дві зроблені з мергелю, який руйнується під дією природних чинників, а одна вимагає серйозної реставрації», - пояснив Костянтин Красильников.

Археолого-етнографічний музейний комплекс Луганського національного університету унікальний. У 2004 році його внесли до переліку наукових об'єктів, які є національним надбанням України. Сьогодні в його фондах знаходиться понад 5 тисяч одиниць зберігання. У парку-музеї вузу понад 80 скульптур. Ці пам'ятники також називають «кам'яними бабами», оскільки більшість з них по своїх контурах нагадує людські фігури, переважно воїнів або жінок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.