Сьогодні - річниця останньої військової агресії Росії проти Грузії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.08.2009 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7744

У першу річницю початку грузинсько-російської війни на Кавказі обидві сторони конфлікту поминають жертв, проте у повітрі відчутно присмак нового насилля.

У Грузії та Південній Осетії буде оголошено хвилину мовчання у пам’ять про загиблих, серед яких, за офіційними грузинськими даними, було близько 300 мирних мешканців і приблизно 200 військових.

Парламент Грузії сьогодні проведе позачергове засідання, присвячене оцінкам минулорічної війни.

Зі зверненнями до народу виступлять грузинський Президент Михаїл Саакашвілі та лідер самопроголошеної республіки Південна Осетія Едуард Кокойти. Проте, зрозуміло, осетини не почуюють Саакашвілі, а грузини - Кокойти, бо діалогу немає і навряд чи можливий через російські багнети.

Останнім часом напруга між сторонами конфлікту зростає.

Тбілісі та Москва закидають одне одному підготовку провокацій та готування до нової війни. Самопроголошений лідер Кокойти, фактично з благословення Кремля, висунув територіальні претензії до Грузії. Росія привела свої війська у регіоні у готовність №1 та заявила, що уразі небхідності - у їхніх військових готовий план блікригу, тобто окупації суверенної країни.

Росія напередодні закликала Захід припинити постачати зброю до Грузії, аби це, мовляв, не спонукало Тбілісі до нових воєнних пригод. Якщо Захід кремлівські керманичі просили, то Україні почали загрожувати відкритим текстом.

Грузія вкотре засудила «російську агресію», наслідком якої стало відокремлення Південної Осетії та Абхазії. У четвер грузинський уряд оприлюднив звіт про події минулорічної війни. У книзі, опублікованій грузинською та англійською мовами, вперше оприлюднено низку документів, з яких зняли гриф «таємно».

Правозахисники оприлюднили факти військових злочинів

Тим часом, за оцінками правозахисних організацій, 24 тисячі кавказьких біженців із загалом 200 тисяч усе ще не повернулися до своїх домівок. Зона конфлікту в Абхазії та Південній Осетії практично повністю спустошена, сказано в звіті міжнародної правозахисної організації «Amnesty International».

На більшість з біженців, які повертаються, чекає абсолютно непевне майбутнє, зазначають правозахисники.

З посиланням на власні розслідування, «Amnesty International» повідомляє про конкретні докази військових злочинів – як з російського та південноосетинського, так і з грузинського боку.

Однак, вказують правозахисники, ще нікого так і не було притягнуто до відповідальності. «Поки правда не буде винесена на поверхню і поки сторони не візьмуть на себе відповідальність, не може бути й мови про якесь тривале примирення», - сказано у звіті.

За матеріалами західних інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.