Росія шукає іноземного кредитора аби закрити бюджетну дірку

Автор/джерело -  © Новий регіон



Дата публiкацiї - 1.04.2010 22:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9770

Вперше після десятирічної перерви Росія починає брати у борг у зарубіжних інвесторів.

Президія уряду РФ затвердила ліміт зовнішніх позик на 2010 рік в 17,8 мільярда доларів. Бажання брати у борг в уряду виникло через необхідність закрити дефіцит федерального бюджету, об'єм якого оцінюється наразі приблизно в 3 трильйони рублів.

У 2009 році дефіцит вдалося покрити грошима Резервного фонду, але цього року накопичень вже не залишилося.

На початок року об'єм Резервного фонду складав 1,83 трлн. рублів, а за словами керівника Федерального казначейства Романа Артюхина, тільки в першому півріччі планується узяти на покриття дефіциту бюджету 1,142 трлн. Суто математично, якщо відняти з передбачуваного розміру дефіциту весь об'єм Резервного фонду, вийде, що не вистачає більше 1 трлн. рублів. Саме ці гроші потрібно запозичити. Зарубіжна позика, якшо конвертувати у рублі становитиме близько 525 млрд., решту візьмуть у борг на внутрішньому ринку.

Віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін повідомив, що вже 21-22 квітня пройдуть road show (свого роду презентація потенційним інвесторам і аналітикам російських евробондов) в США, Європі і Азії. За її підсумками будуть визначені об'єм і терміни розміщення першого траншу російських держоблігацій. Вони будуть середньостроковими і довгостроковими за погашенням і номінованими в іноземній валюті. Фінансові умови розміщення облігацій, зокрема процентна ставка, будуть визначені пізніше, з урахуванням кон'юнктури світових фінансових ринків. Віце-прем'єр висловив упевненість, що позика буде вигідною. «У нас поки добре складаються доходи і витрати. Ми йдемо за запланованим сценарієм, і тому чекаємо, що умови для такого розміщення будуть сприятливими», - сказав він.

По словах Кудріна, Мінфін не збирається вибирати весь ліміт в $17,8 млрд: «Ми плануємо, що не виберемо цю планку цього року через сприятливі умови і достатність ліквідності на внутрішньому ринку. Таким чином, ми, можливо, більше запозичемо в рублях на внутрішньому ринку».

Головна проблема не в тому, що Росія запозичть гроші в 2010 році, а в тому, що вона робитиме це й надалі, вважають економічні оглядачі.

У 2011 році дефіцит повинен становити 4% ВВП, а в 2012-му - 3%, так що від Резервного фонду вже нічого не залишиться. Між тим, ще кілька років тому федеральний бюджет був профіцитним, хоча ціни на нафту були навіть нижчими від сьогоднішніх.

За словами експертів, запозичувати гроші РФ доведеться, як мінімум, до 2015 року, саме до цього терміну Мінфін розраховує перемогти дефіцит бюджету. Для цього власті планують якщо не скорочувати витрати, то хоч би припинити їх підвищувати в реальному вимірі.

Поки, на 2010 рік, «заморожена» індексація соціальних витрат на дітей, і грошового утримання російських солдатів і офіцерів.

Від “Аратти”: якось дивакувато виглядають, на тлі неабияких фінансових проблем РФ, заяви українських урядовців, які висловлюють впевненість у тому, що "Газпром" знизить ціни на газ для України.

Нагадаємо, що за визнанням самого "Газпрому", пільгова ціна для українских олігархів, коштуватиме державному монополісту більше $3 млрд. прямих збитків.

Варто також зазначити, що і українська металургія, і хімпром є конкурентами російських виробництв, які конкурують на спільних ринках.

Отже, у разі зниження цін на газ, для бюджету РФ додадуться ще й опосередковані втрати: від підвищення конкурентоздатності українських товарів, а значить - втрат від продажів російських, недоотримання надходжень від скорочення споживання російського газу і нафти на західних ринках тощо. Не варто забувати, що до всього того - насувається третя хвиля світової економічної кризи, яка також не принесе збільшення доходів російському бюджету зокрема.

Отже, виникає питання: за які такі поступки РФ піде на пряме погіршення й без того незадовільних надходжень до бюджету? Ми впевнені, що кохання певної частини громадян України до мавзолею на Червоній площі разом із їхньою настальгією за совком - навряд чи коштують настільки багато. І взагалі, навіщо Кремлю зайві проблеми, адже своїх цілком вистачає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.