Етико-сенсорний інтроверт, ISFj

Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/socion_ua.php?tim=ISFj


Псевдоніми: Драйзер, Охоронець, Мораліст

Дуал (психологічно доповнюючий тип): Логiко-iнтуїтивний екстраверт

Художні образи: ТРАКТИРЩИК ЕМІЛЬ (Є.Шварц. «Звичайне диво»), КОМІСАР КАТАНЬЇ (із серіалу «Спрут»), ГЕРДА (Г.-Х.Андерсен. «Снігова королева»)

Роль в робочій групі: «Доводчик». Його турбує все, що може “вийти неправильно”.

1. Люди довіряють йому, і як правило, не без підстав. Він не любить використовувати дружні стосунки у справах: дружба важливіша за все інше. Ввічливий, тактовний, має тонкий естетичний смак і вміє його використовувати. Безпомилково знає, хто кого не любить, хто чого прагне, хто на кого впливає і чому. В нього не буває напівпочуттів, він або любить - і тоді все готовий зробити для людини, або ненавидить - тоді важко його переконати.

2. Людям, які його не знають, він здається замкнутим, навіть похмурим і сухим. Як правило, демонструє холодність і безпристрасність, не вміє сам розважатися, тому любить людей з веселою вдачею, які вміють пожартувати, розіграти, утнути карколомний трюк - з ними разом стає і сам веселим, емоції підпорядковує емоціям інших: серед веселих - веселий, серед злих - злий.

3. Важливі питання обговорює мало, стосунки регулює не стільки словами, скільки тоном і виразним поглядом, на співбесідника часто не дивиться - немовби для того, щоб не спопелити його.

4. Пиха, а тим більше честолюбство йому мало властиві - не хизується, не пнеться, часто байдужий до кар'єри. Йому все одно, якої думки про нього сторонні, однак найчастіше надійний, сумлінний працівник - у нього сильно розвинуте почуття обов'язку, вимагає того ж від інших. Уміє підкоряти людей своїй волі, коли цього потребують інтереси сім'ї, справи. Його характер нерідко можна назвати суворим, уміє зосередити зусилля - свої та інших людей - на спільній справі і твердою рукою довести до кінця все, за що береться.

5. Постійно порівнює дійсне з бажаним і часто віддає перевагу останньому. Критикує людей, звичаї, суспільство, часто відзначається різкістю оцінок. Критично обговорює вчинки людей у вузькому колі. Як правило, пам'ятає і добро, і зло, вважає за потрібне показати це, дуже цінує дружбу і не подарує зради.

6. Обережний, йому нелегко зважитися на круті зміни у своєму житті: змінити місце проживання, уподобати нового друга, зайнятися новою справою. Бридливий, охайний.

7. У новій компанії це, як правило, тиха, скромна людина: спостерігає і слухає, щоб зрозуміти, чи є змога схилити присутніх до себе. Якщо немає - продовжує мовчати ба навіть іде геть. Серед своїх - активний, говіркий, а свої - це ті, хто прийняв його етичні норми.

8. Якщо йдеться про сім'ю або про колектив, прагне насамперед створити дух взаємодопомоги, колектив однодумців, які розуміють один одного з півслова. Вважає взаємну довіру найважливішою умовою успіху, тому надає етичним проблемам величезного значення навіть у дрібницях, тому що "маленька брехня породжує велике недовір'я". Нерідко проповідує ідеал людських стосунків, захоплено розповідає про те, якими повинні бути люди, про добру дружню сім'ю, про щастя, яке побудоване на любові та довір'ї одне до одного.

9. Вважає, що людина повинна мати право на власні почуття, бажання, симпатії, антипатії. Вчить не кривити душею, не терпить неприємного (а особливо - невизначеності) у стосунках, учить самоповазі, обурюється розпливчастістю і безладністю, непевністю та безвіллям.

10. Сексуальні свободи - не для нього. Зберігає подружню вірність заради самоповаги. Жінці цього типу нестерпна думка, що десь є чоловік, який її "мав". Проте в любові до шлюбу виявляє непостійність, оскільки не вважає за можливе продовжувати стосунки, які вичерпали себе. Не любить тих, хто сам не може любити, на розрив іде першим, хоча ініціативу в знайомстві, як правило, не виявляє. Готовий іти за коханим хоч на край світу.

11. Естет, одягається з великим смаком і своєрідністю. Головне, щоб подобалося йому самому. Кожною своєю річчю повинен наближати себе до довершеності. Ледь подряпане втрачає будь-яку цінність і має бути викинуте. Його легко звинуватити в культі речей, важко переживає бідність. Прискіпливий до правильності мови. Жінки цього типу вдягнені досить яскраво і навіть з викликом. Любить дарувати потрібні речі, на цьому не заощаджує - але з власної ініціативи. Коли починають випрошувати річ, дає неохоче, призначує строк повернення і не посоромиться про це нагадати.

12. Нерідко замкнутий, нетовариський, тримається незалежно, насторожено, буває уразливим і недовірливим. Живе у світі сильних і глибоких почуттів, великої любові до добра і великої ненависті до того, що вважає злом, почуттів цих не приховує.

13. Чуйний до чужої біди, схильний до співпереживання - хвороба, неприємності ближнього захоплюють його цілком, думати про що-небудь у такі моменти не здатен і від інших вимагає також повної самовіддачі. Те, що він в окремому випадку не може надати реальної допомоги, для нього не важливо.

14. Гніву і ненависті ніколи не виявить, буде підкреслено ввічливим і зарозумілим. Тільки добрий друг може бачити його розкуйовдженим і недостатньо підтягнутим. Завжди "застебнутий на всі ґудзики", внутрішньо мобілізований, гранично нетерпимий до неохайності, неладу.

15. Удома підтримує ідеальну чистоту та порядок, часто прибирає, живе за принципом "мій дім - моя фортеця". Коли приходить додому, там має бути така обстановка, щоб утома покидала. Порядок не відділяє від краси: вважає, що речі повинні бути складені красиво, а не абияк, однією з головних якостей партнера вважає акуратність в одязі та зовнішньому вигляді, привчає його до порядку, але не миттєвим наскоком, а поступовою вимогливістю.

16. З труднощами розбирається у здібностях, справжніх можливостях людей, тому схильний до нівелювання, вимагає одного й того ж від усіх, часто або недооцінює, або переоцінює оточуючих, ненавидить тих, хто поділяє людей на касти (за виключенням тих випадків, коли він живе у суспільстві, де так прийнято). Йому неприємно, коли хтось копається у його здібностях, потенційних можливостях, або хизується власними.

17. Йому подобається, коли до нього виявляють позитивне ставлення: посмішка може розтопити образу, за прихильність усе старе забуває, відштовхувати та наближати його можна досить довго. Йому не можна відмовляти, дуал ("Джек Лондон") робить так: обіцяє, викручується. прибріхує, завжди займає зручну для себе позицію.

18. Може спланувати роботу по пунктах, але часто не встигає виконати, оскільки план буває нереальним. Йому властиве слово "обов'язок": може з температурою мити підлогу, тому що вдома має бути чисто. Не завжди ясно, перед ким цей обов'язок - сам він вважає, що перед близькими. Суботнє прибирання може тривати до недільного ранку. У нього є певний потяг приносити себе в жертву.

19. Працьовитий, сумлінний, старанний, наполегливий, віддає перевагу роботі, яку можна швидко зробити і потішитися результатом. Йому здається, що він постійно спізнюється, інші ж вважають його пунктуальним, необхідність зробити щось до певного строку нервує його.

© I.Онуфрієнко (Вайсбанд), Соціоніка//"Наука і суспільство", 1990, NNo 1-5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.