РосУкрЕнерго стало проблемою всієї Європи

Автор/джерело -  © Reuters 



Дата публiкацiї - 9.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1200

Зареєстрована в Швейцарії трейдінговая компанія, яка продає Україні весь газ, що імпортується цією країною, можливо, є ключовою перешкодою для вирішення суперечки з Росією, що має наслідком найбільш серйозні перебої в постачаннях газу в Європу за багато років, вважають офіційні особи і аналітики.

Росія припинила постачання газу на Україну 1 січня через нібито несплачені борги за постачаня і відсутність домовленостей про ціни на поточний рік. Із загостренням конфлікту - Росія також припинила транзит газу до Європу. Росія і Україна перекладають відповідальність за цей крок один на одного.

Під час переговорів представники як Росії, так і України все частіше згадують компанію Росукренерго, зареєстровану в Цугу, Швейцарія. Україна заявляє, що купує весь обсяг імпортного газу у цієї компанії, якою на володіють Газпром і два українські бізнесмени. "Росукренерго", у свою чергу, купує газ з Росії і Середньої Азії у Газпрому.

Опоненти, включаючи прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко і деяких міноритарних акціонерів Газпрому, цікавляться, навіщо потрібен посередник.

Звідси виникає питання: хто, врешті, насправді володіє "Росукренерго" і використовує компанію, як м'яч і в суперечці України з Росією, і в конфлікті Тимошенко з Президентом України Віктором Ющенком.

Представник "Росукренерго" заперечує, що у будь-кого з російських або українських політиків є комерційні інтереси в компанії.

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін сказав в четвер, що "Газпром" хотів би укласти контракт безпосередньо з державною українською енергетичною компанією "Нафтогаз", але Україна не дозволяє російській компанії зробити це.

"Ми згодні підписати контракт прямо з "Нафтогазом України"... У мене створилося враження, що нам не дають цього зробити", - сказав Путін журналістам.

Газпром і українські політики кілька разів заявляли, що хочуть позбавитися від посередника, але Росукренерго залишається ним з року в рік.

ГАЗОВИЙ ТРЕЙДЕР

У жовтні 2008 року Тимошенко і Путін підписали Меморандум, який передбачає відмову від посередників, таких як "Росукренерго". Але Путін сказав в четвер, що корумповані українські політики користуються "політичним колапсом" в їхній країні.

"На жаль, я повинен констатувати, (це) говорить про високий ступінь корумпованості владних структур, які сьогодні, в цих умовах борються, мені здається, навіть не за власне ціну на газ, а за можливість зберегти тих або інших посередників для того, щоб використовувати отримувані дивіденди в особистих цілях, в цілях особистого збагачення і в цілях отримання необхідних фінансових ресурсів для майбутніх політичних кампаній", - сказав російський прем'єр-міністр.

Міністерство палива і енергетики України в середу заявило, що "Росукренерго" певною мірою винне у виникненні газової суперечки. Тимошенко кілька разів називала компанію "корумпованим посередником", що кришується верхівкою влади.

Представник "Росукренерго" висловив подив щодо подібних звинувачень, кажучи, що з 2006 року компанія постачала газ в Україну за прийнятними цінами і завжди виконувала всі домовленості.

"Такі заяви повинні залишитися на совісті тих, хто їх робить", - сказав представник компанії.

По 50 відсотків "Росукренерго" належать Газпрому і компанії Centragas Holding AG, зареєстрованій у Відні. Ця компанія є власністю українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Group DF (GDF) володіє 90-процентною часткою в Centragas Holding AG, а партнер Фірташа, громадянин України Іван Фурсін має 10 відсотків у компанії.

Рейтер просив про інтерв'ю з керівництвом Centragas електронною поштою і вислав список питань, які, за словами представника компанії, були направлені Фірташу. Згоди на інтерв'ю поки що не отримано.

 

Глава "Нафтогазу" Олег Дубина сказав Рейтер в середу, що ліпше піде у відставку, ніж дозволить "Росукренерго" залишитися ексклюзивним посередником у імпорті газу в Україну.

"Росукренерго" - одна з основних причин суперечки і, ймовірно, одна з основних тем переговорів, направлених на її вирішення", - сказав Том Мейн, глава організації Global Witness, яка виступає за прозорість бізнесу.

"Якщо "Росукренерго" - частина проблеми, що здається цілком вірогідним, що тепер вона є тепер проблемою для цілої Европи", - сказав Мейн в телефонному інтерв'ю Рейтер.

"Те що "Росукренерго" все ще існує, попри опір Тимошенко і Дубини з "Нафтогазу", і після того, як Путін і Тимошенко домовилися позбавитися від неї, свідчить про те, що хтось дуже хоче, аби компанія залишилася, і ми наразі не знаємо чому".

Від “Аратти”: уточнючи інформацію іноземних колег можемо нагадати, що ще два роки тому ми писали про те, що РУЕ стала посередником далеко не на трівному місці, а за домовленністю на вищому рівні: між Президентами Володимиром Путіним та Леонідом Кучмою і діє на підставі міжурядової угоди, підписаної тодішнім прем'єром Вікторм Януковичем. При чому, ще до того, як Віктор Ющенко став Президентом України.

Переклад Аратта-Україна

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.