Екс-викладач військово-морського училища колишнього СРСР розповів, що піратами командують його студенти

Автор/джерело -  © NEWSru.ua 



Дата публiкацiї - 21.05.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1333

Сомалійськими піратами командують колишні військовослужбовці національних ВМС цієї країни, які пройшли навчання у військово-морських училищах колишнього СРСР.

У цьому переконаний контр-адмірал запасу Сергій Близнюк, який раніше викладав в одному з таких навчальних закладів у Баку, пише "Газета по-київськи".

"Там (серед піратів - прим.ред.) дуже багато колишніх військовослужбовців Сомалі, які чудово володіють тактикою ведення морського бою. Більшість з тих 40-50-річних моряків пройшли навчання у колишньому СРСР. Я викладав свого часу у військово-морському училищі в Баку - у нас навчалося 70-80 сомалійців на рік", - зазначив він.

Близнюк розповів, що у той час радянські офіцери готували фахівців для ВМС суверенної держави, оскільки тодішній президент країни Сіад Барре (колишній генерал, очолив країну у 1969 році після військового перевороту) хотів побудувати соціалізм у Сомалі.

"СРСР навчав не лише вихідців з Сомалі, але і з Ємену, Ефіопії і будь-кого. Хто ж гадав, що це обернеться проти нас?", - додав контр-адмірал.

Близнюк також вважає, що пірати заздалегідь знають, яке судно і з яким вантажем повинно йти біля їхніх берегів. "Загарбники заробляють від 20 до 100 млн доларів на рік. На ці гроші можна отримувати інформацію і контролювати судноплавство", - впевнений він.

На його думку, пірати використовують "3-4 кораблі-"матки", які несуть на борту моторні човни". Такі кораблі, за словами морського офіцера, можуть ходити під прапором будь-якої держави, і виявити їх важко.

При цьому, за словами Близнюка, саме захоплення судна відбувається за лічені хвилини. "З часів знаменитого пірата Моргана мало що змінилося. Захоплення стається вночі. Радіолокатори не можуть виявити пластмасові або дерев'яні човни загарбників. Локатори їх "не бачать", тому що сигнал відбивається лише від металу. Штурм судна відбувається за 15 хвилин: швидкохідні катери йдуть на абордаж, закидають на борт кішки (заломлені крюки) і підіймаються на палубу", - зазначив він.

За словами Близнюка, навіть наявність військового конвою поблизу береігв Сомалі не гарантує захисту від нападу корсарів. "Чим швидше моряки виконають завдання по доставці вантажу, тим більше отримають. За плавання поблизу побережжя Сомалі люди отримують надбавку «за ризик». Кожна додаткова доба переходу невеликого судна коштує, мінімум, $8 тис., а великого - близько $20-25 тис. Але військові кораблі не можуть супроводжувати всі судна одразу. Тому моряки поспішають, усвідомлено йдуть на ризик і пливуть без охорони."

За його словами, в таких випадках "морське бюро рекомендує "не проявляти зайвого героїзму". Можна маневрувати, посилати сигнал SOS, збивати загарбників натиском води з пожежних рукавів. Але не застосовувати зброю - на цивільних судах взагалі його бути не повинно. Пірати вважають за краще захоплювати не великий лайнер із сотнями пасажирів, а торгове судно, команду якого можна замкнути в одній каюті.

 

Тікають від піратів тільки швидкохідні судна - балкери, турбоелектроходи, але не танкери. Звертаю вашу увагу: на сьогодні жодного судна під українським прапором не було захоплено. У полон потрапляють судна приватних судновласників, які ігнорують правила", - наголосив Близнюк.

Втім, якщо у полон потрапить усе-таки судно під українським прапором, контр-адмірал вважає, що все одно "нічого не зміниться: держава не веде переговори з піратами - це ті ж терористи, тільки на воді. Домовляються судновласники або найняті ними посередники. Викуп підстібає піратів до нових захоплень, але штурм - не панацея і може призвести до непередбачуваних наслідків і невиправданих жертв", - зазначив він.

"Можна відправити хоч спецназ, хоч космонавтів. Нічого не вирішиться! Тому що морське право не дає чіткого визначення, як розбиратися із загарбниками. Остання резолюція Радбезу ООН говорить, що всі держави мають боротися з піратством: заарештовувати і передавати третій країні, на сьогодні це Кенія. Але парадокс: нещодавно німецький корабель полонив піратів і передав Кенії. Загарбники подали позови до суду Німеччини про те, що їх погано утримують, порушують їхні права...", - сказав Близнюк, додавши, що зараз в України немає можливості придбати у США "антипіратський" корабель.

Разом з тим контр-адмірал вважає ефективною міжнародну операцію "Атланта", яка проводиться біля берегів Сомалі, проте, на його думку, навіть цими силами не можна перекрити 1800 морських миль і не допустити, щоб жоден піратський корабель не вийшов із сомалійських вод. "Поки не буде виявлено і знищено кораблі-"матки" і бази корсарів на узбережжі - напади будуть", - впевнений він.

Як відомо, через напади, яких стало значно більше, 10 листопада Європейський Союз схвалив рішення щодо проведення першої в своїй історії військово-морської операції "Атланта". 8 грудня минулого року "Атланта" стартувала.

Втім, ця операція не перешкодила піратам бути ще активнішими. У результаті, кількість нападів піратів на судна в Аденській затоці і в районі східного узбережжя Сомалі на початок травня перевищила аналогічний показник за весь минулий рік.

Між іншим, на сьогодні в полоні у піратів - 34 українських моряки на трьох суднах не під українськими прапорами. Зокрема, судно "Аріана" з українським екіпажем (24 людини) було захоплено сомалійськими піратами 2 травня.

Контейнерне судно MV Hansa Stavanger захопили 5 квітня, серед членів його екіпажу - двоє громадян України.

Судно Marathon, на якому 8 громадян України, сомалійські пірати захопили на початку травня.

А вчора сомалійські пірати звільнили четверте судно - захоплене 25 квітня судно Patriot під прапором Мальти, серед членів екіпажу якого один громадянин України.

При цьому іспанська радіостанція, яка нібито дістала секретний документ європейської розвідки, запевняє, що піратів Сомалі, які атакують кораблі в Аденській затоці і Індійському океані, направляє до цілей команда "консультантів" у Лондоні.

А під час тривалої історії із звільненням судна "Фаїна" з українським екіпажем на борту низка ЗМІ повідомила, що пірати захопили судно за вказівкою з Одеси, знаючи, що на його борту є вантаж зброї.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.