“Таміфлю” не панацея, зміцнюйте імунітет!

Автор/джерело -  © Ірина Штогрін, “Радіо Свобода” 



Дата публiкацiї - 3.11.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1459

В Україні потужна епідемія звичайного сезонного грипу, на яку наклалося й просування світової пандемії А/H1N1.

Вірусолог Валерій Поліщук

У цьому переконаний вірусолог Валерій Поліщук, завідувач кафедри вірусології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він нагадує, що ефективних ліків проти вірусів не існує. Основний засіб протидії – це зміцнення імунітету, особиста гігієна й носіння масок під час епідемії. А «Таміфлю», який завезли в Україну за сприяння уряду, хоч і є найефективнішим із наявних препаратів, але токсичний і має побічну дію.

– Від чого рятує і чого не робить препарат оселтамівір, більше відомий як «Таміфлю»?

– Ми сьогодні маємо докази, що «Таміфлю» є дієвим засобом проти вірусу А/H1N1. Що таке «Таміфлю»? Це так званий інгібітор нейрамінідази, і працює він тільки на вірусах типу А, які й мають цей фермент. І в цій групі «Таміфлю» справді ефективний. Але якщо говорити загалом, то ліків проти вірусів немає, адже вірус за своєю біологією є внутрішньоклітинним паразитом. І тому, щоб боротися з вірусами, ми змушені втручатися в діяльність клітини. А це тягне за собою низку проблем, пов’язаних із токсичністю антивірусних препаратів. «Таміфлю» дійсно може впливати і на вихід вірусу з клітини, і на проникнення вірусу до клітини. Але, з іншого боку, таким чином ми селекціонуємо стійкі штами, тобто «вчимо» віруси виробляти стійкість проти цього препарату. А по-друге, враховуючи токсичність і побічні ефекти «Таміфлю», його варто застосовувати лише при вираженій клініці захворювання, тобто коли ми переконані, що людина захворіла саме через вірус типу А. Якщо у нас такої впевненості немає, то «Таміфлю» не буде лікувати, а лише додатково «обтяжуватиме» організм.

– Це означає, що кожний діагноз треба підтверджувати лабораторно?

– Не можна так ставити питання, що кожний діагноз, оскільки більшість випадків захворювань складає звичайний сезонний грип. Але при цьому ніхто напевне не знає, з якими вірусами має справу, тобто скільки там вірусу типу А, а скільки з того типу А є ще й H1N1. Визначити точно можна лише на генетичному рівні. Треба брати вірус і аналізувати його геном. Про новий пандемічний грип ми знаємо, що це грип, який має коктейль генів. У ньому три гени від вірусу грипу птахів, три гени від вірусу грипу свині і два гени від вірусу грипу людини – з різних штамів вірусів грипу птахів, свині й людини. І для точної діагностики ці унікальні ділянки генів треба ідентифікувати. А у нас брак відповідних лабораторій. Робити це можна в Інституті епідеміології НАНУ. Але це швидше наукова можливість.

– Що ж робити? І чи справді дієвим захистом є маски?

– Я це вітаю, адже маски можуть реально можуть затримати досить високий відсоток аерозолю, з яким переноситься вірус при великому скупченні людей. Але основний борець із вірусами – це наша імунна система. Тому найголовніший антивірусний захід – це профілактика, в тому числі й вакцинація. Хоча зараз, на мій погляд, проводити вакцинацію вже пізно. Не можна застосовувати вакцини в розпал епідемії, оскільки ми таким чином знижуємо рівень імунітету популяції. Тому раджу триматися класичної формули: вітаміни, свіже повітря, добре харчування, і найголовніше – відсутність паніки й нормальне ставлення до світу, тобто психологічна рівновага.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.