Туристам найважче знайти туалет

Автор/джерело -  © Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Денис МАНДЗЮК, “Газета по-українськи” 



Дата публiкацiї - 9.11.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1474

Адекватно і комфортно відгукнутися на заклик природи туристу в незнайомому місті буває досить важко...

Громадський туалет на проспекті Свободи у Львові єдиний має вказівники. Сюди екскурсоводи не соромляться водити туристів (фото: Ігор ХОМИЧ)

”У нас немає комунального туалету, всі в оренді, — каже Олександр Дерев’янко, 38 років, заступник міського голови Івано-Франківська. — Туалетів бракує. На будівництво нових грошей у бюджеті не передбачено”.

В Івано-Франківську працюють шість громадських вбиралень. Усі в центрі міста. Один на Вічевому майдані, два в парку Шевченка, два на центральному ринку та один на залізничному вокзалі. Лише два працюють до 22.00, решта зачиняються о 18.00. Вхід до туалету коштує 1–1,5 грн.

50-річна Галина працює двірничкою на вул. Січових стрільців, біля ”Укртелекому”. Не називає прізвища, бо боїться втратити роботу.

— Як улаштовувалася сюди, то в мій обов’язок входило тільки сміття прибирати, але не лайно! То просто вже неможливо, приходиш зранку, і вся вуличка загаджена, сморід страшний. Прибираю, а що поробиш. Трохи піском позасипаю, трохи шутром змітаю. Та за таку роботу мали би окремо доплачувати, а я все за 400 гривень роблю, — бідкається. — Колежанка прибирає біля вокзалу, то, каже, в них іще гірше. Під приміщенням гадять і всередині. Через парк, що навпроти, взагалі не пройдеш, під кожним деревом по 10 ”мін”. Смердить, як у стайні, а не в місті.

Іванофранківці Андрій Кузишин, 21 рік, і 19-річний Антон Мариняк у центрі біля фонтану вечорами п’ють пиво. Потребу справляють абиде.

— Ну що тут казати, йдемо або під дерево, або під паркан, — розказує Антон. — За туалет заплатив би, але вони всі вже закриті в цей час.

Друзі знають, де можна сходити у ”вбиральню” просто неба. Кажуть, у центрі щонайменше 10 таких стихійних ”туалетів”. Найпопулярніший — біля Ратуші.

— Там між рестораном ”Легенда” та ”Ремонтом взуття” є дворик-тупичок, — говорить Мариняк. — Ото не позаздриш людям, які там живуть. Сморід жахливий.

— Коли приїжджають друзі з інших міст, то я попереджаю, що в нас із туалетами проблема, — додає Кузишин. — Маю спеціальну карту, відмітив на ній 14 точок, де можна справити нужду.

Рятують франківців туалети, які працюють у великих супермаркетах. На пл. Європейській є ”Велика кишеня”, на Симоненка — ”Велес”, на Івасюка — ”Арсен” і ”Епіцентр”. Вхід до 22.00 там безкоштовний.

Із 20 громадських вбиралень у Львові у пристойному стані менше половини. Для туристів цього не досить.

— Проблема з туалетами стала однією з візиток нашого міста, — вважає екскурсовод В’ячеслав Ярмолович, 29 років. — Соромно перед туристами, коли ведеш їх по місту, а з підворіть смердить. Я попереджаю всіх, коли буде найближчий туалет. На Личаківському цвинтарі хороша вбиральня, у Ратуші — нормальна. Коли піднімаємося на Високий Замок, можна зайти в бар біля паркінгу.

Із його слів, більшість людей не знають, де у Львові туалети.

— У музеях до вбиральні повинні впускати безкоштовно. Натомість у нашому історичному музеї за це беруть гроші. В інших вбиральні навіть не позначені табличками. Якщо туристів туди і пустять, виходять вони не в найкращому настрої. Там зазвичай є тільки холодна вода, відсутнє рідке мило.

— За нормами благоустрою, на 1000 жителів має припадати одне місце в громадських вбиральнях, — говорить начальник міського відділу благоустрою Валерій Самойленко, 42 роки. — В умовах кризи ми можемо покращувати ситуацію тільки тим, що будемо здавати вже існуючі туалети в оренду. Ремонт одного обійдеться у 400–500 тисяч гривень.

В Ужгороді працює одна громадська вбиральня

Луцьк

У Луцьку працює п’ять громадських убиралень. Вхід — 1 грн.

Рівне

У Рівному є 17 громадських туалетів. Особливо бракує їх у центрі міста — поблизу майдан Незалежності. Вхід у вбиральню коштує 1–1,50 грн. Убиральня біля авторинку на вул. Млинівська — безкоштовна.

Тернопіль

У Тернополі 19 громадських туалетів. У 13 вхід — 1 грн. Шість безкоштовних працюють у парках міста. Немає громадських убиралень на житлових масивах Дружба та Новий світ.

Ужгород

В Ужгороді працює один громадський туалет. Він розташований біля набережної на пл. Шандора Петефі. Скористатися ним коштує 1 грн. Туалет належить приватному підприємцеві.

Чернівці

У Чернівцях 10 комунальних убиралень. Ще шість належать малим підприємцям. Вхід у туалети коштує 75 коп. — 1 грн.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.